Υβριδικός πόλεμος στην Ουκρανία

Υβριδικός πόλεμος στην Ουκρανία

Κυβερνοεπίθεση και κατηγορίες για προβοκάτσια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η Δύση καθοδηγείται από την ύβρη και κλιμακώνει τις εντάσεις, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της και την κοινή λογική». Με αυτά τα λόγια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα πενιχρά αποτελέσματα των πρόσφατων διαβουλεύσεων μεταξύ της χώρας του, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στους ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου στις αρχές κάθε καινούργιου χρόνου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η όποια πρόοδος στις συνομιλίες της Γενεύης και των Βρυξελλών περιορίστηκε σε «δευτερεύοντα», για τη χώρα του, ζητήματα και επέμεινε ότι η κόκκινη γραμμή βρίσκεται στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να καταλάβουν (οι Αμερικανοί) ότι το κλειδί για όλα τα άλλα βρίσκεται στις εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Πούτιν περιμένει εντός της επόμενης εβδομάδας αναλυτική απάντηση, σημείο προς σημείο, στις αξιώσεις που έχει διατυπώσει η Ρωσία από τις 17 Δεκεμβρίου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προειδοποίησε ότι «αν οι προτάσεις μας απορριφθούν, τότε θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουμε σε σταθερή βάση την ασφάλειά μας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Kυβερνοεπίθεση σε κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας – Στο τραπέζι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία για τις δηλώσεις του Ιχσάν Σενέρ, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε την αποστολή ρωσικών και άλλων δυνάμεων του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας στο Καζαχστάν.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία υπέστη χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση εναντίον ιστοσελίδων και υποδομών κρατικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. «Ουκρανέ! Ολα τα προσωπικά σου δεδομένα έχουν φορτωθεί σε δημόσιο δίκτυο. Ολες οι πληροφορίες για σένα έγιναν δημόσιες, να φοβάσαι και να περιμένεις το χειρότερο», έλεγε το μήνυμα που εμφανίστηκε ξαφνικά στις ιστοσελίδες των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών. Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε ότι η Ρωσία ετοιμάζει «προβοκάτσια» στην Υπερδνειστερία, ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, για να κατηγορήσει την Ουκρανία και να δικαιολογήσει στρατιωτική εισβολή. Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε το CNN επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, αν και στο εν λόγω σενάριο η «προβοκάτσια» θα εκδηλωθεί στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα βρει μέσα και τρόπους να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ακόμη κι αν δρομολογηθούν οι δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις που έχουν εισηγηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί, σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή