Ισραήλ: Συμφωνία στη δίκη διαφθοράς διαπραγματεύεται ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Συμφωνία στη δίκη διαφθοράς διαπραγματεύεται ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με το Euronews, η συμφωνία, η οποία μπορεί να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως να στείλει εκτός πολιτικής σκηνής τον Νετανιάχου για χρόνια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία με την ισραηλινή δικαιοσύνη για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται επιδιώκει ο Μπέτζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με άτομο που μετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το Euronews, η συμφωνία, η οποία μπορεί να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως να στείλει εκτός πολιτικής σκηνής τον Νετανιάχου για χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη συμφωνίας θα απαλλάξει τον Νετανιάχου από μια ντροπιαστική και κατά πάσα πιθανότητα παρατεταμένη δίκη που σίγουρα θα στιγμάτιζε την παρακαταθήκη του.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται για απάτη, απιστία και δωροληψία σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης αρνείται τις κατηγορίες.

Η πηγή – η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας – διευκρίνισε ότι τυχόν συμφωνία θα περιλαμβάνει απάλειψη των κατηγοριών περί δωροληψίας και απάτης, ενώ μία υπόθεση θα αρχειοθετηθεί συνολικά. Όπως συμπλήρωσε, το πιθανότερο είναι η επίτευξη συμφωνίας να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Όπως εξήγησε, ένας αριθμός ζητημάτων παραμένουν ανεπίλυτα, όπως η συμπερίληψη της κατηγορίας περί «ηθικής αυθαιρεσίας», η οποία κατά την ισραηλινή νομοθεσία θα μπορούσε να αποβάλει τον Νετανιάχου από την πολιτική σκηνή για μια επταετία. Υπό εξέταση βρίσκεται επίσης το αν ο Νετανιάχου θα υποχρεωθεί από τη διαπραγματευόμενη συμφωνία να προσφέρει κοινωνική υπηρεσία.

Ο Νετανιάχου είναι κατηγορούμενος σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις. Στην πρώτη φέρεται να έλαβε δώρα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από εύπορους συνεργάτες του. Στη δεύτερη κατηγορείται ότι φρόντισε για τη θετική κάλυψή του σε μια μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα με αντάλλαγμα να προωθήσει νομοθεσία που θα έβλαπτε τον κύριο ανταγωνιστή της, που ήταν μια δωρεάν εφημερίδα φίλα προσκείμενη στον τότε πρωθυπουργό.

Στην τρίτη υπόθεση, η οποία αποκαλείται Υπόθεση 4.000, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προώθησε νομοθεσία που απέφερε ποσά εκατομμυρίων ευρώ στον ιδιοκτήτη του ισραηλινού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Bezeq με αντάλλαγμα τη θετική κάλυψη σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα ιδιοκτησίας του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή