Ουκρανία: Ένταση στο Κίεβο κατά την άφιξη του τέως προέδρου για να δικαστεί

Ουκρανία: Ένταση στο Κίεβο κατά την άφιξη του τέως προέδρου για να δικαστεί

Ενώ συγκεντρώνονται ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα, σοβεί εσωτερική διχόνοια στην πρωτεύουσα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εσωτερικό διχασμό διολισθαίνει το Κίεβο, με τη δικαιοσύνη να σύρει σε δίκη για προδοσία τον τέως πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, και με τις αρχές να δυσκολεύουν ακόμη και την άφιξή του στη χώρα από το εξωτερικό τη Δευτέρα το πρωί.

Η εισαγγελία του Κιέβου κατηγορεί τον κ. Ποροσένκο ότι βοήθησε τις αποσχιστικές τάσεις στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας ευνοώντας την πώληση άνθρακα στο Κίεβο από τις αυτοανακηρυχθείσες ρωσόφιλες Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τη Δευτέρα ο 56χρονος πολιτικός και επιχειρηματίας επέστρεψε στη χώρα από την Πολωνία ώστε να δικαστεί και να καθαρίσει το όνομά του, αλλά σημειώθηκε επεισόδιο στον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο του Κιέβου, ενδεικτικό της έντασης που υπάρχει, την ώρα που περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο κ. Ποροσένκο κατήγγειλε ότι προς στιγμή οι συνοριοφύλακες στο αεροδρόμιο τού κατέσχεσαν το διαβατήριο, αλλά λίγο αργότερα τού επεστράφη. Στη συνέχεια βγήκε από τον χώρο των αφίξεων για να γίνει δεκτός από πολλούς υποστηρικτές του που τον περίμεναν με αλαλαγμούς και σημαίες έξω από το κτίριο του αεροδρομίου.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν τον Δεκέμβριο ότι τον τέως πρόεδρο βαρύνουν πολλές κατηγορίες που φέρουν τον τίτλο της προδοσίας. Τη Δευτέρα η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να επιδώσει κλήτευση στον κ. Ποροσένκο αλλά εκείνος αρνήθηκε να την παραλάβει.

Ο κ. Ποροσένκο ήταν πρόεδρος από το 2014 έως το 2019 και είναι πλέον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, αλλά και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Πηγή: Reuters, ABC News, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή