Αποκαλύφθηκε ο καταδότης της Αννας Φρανκ

Αποκαλύφθηκε ο καταδότης της Αννας Φρανκ

Λύση στο μυστήριο της ταυτότητας εκείνου που κατέδωσε στους ναζί την Αννα Φρανκ και την οικογένειά της δίνει νέα ολλανδική έρευνα.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στο μυστήριο της ταυτότητας εκείνου που κατέδωσε στους ναζί την Αννα Φρανκ και την οικογένειά της δίνει νέα ολλανδική έρευνα. Ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετέχει και πρώην πράκτορας του FBI, υποστηρίζει ότι ο Αρνολντ βαν ντερ Μπεργκ, Εβραίος κάτοικος του Αμστερνταμ, αποκάλυψε τη μυστική κρυψώνα της οικογένειας Φρανκ, προκειμένου να σώσει τους δικούς του. Οι Φρανκ, εκτός από τον πατέρα, χάθηκαν στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945.

Ειδικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ο Αρνολντ βαν ντερ Μπεργκ, μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Αμστερνταμ.

Οι ερευνητές, την τελευταία εξαετία, εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες αστυνομικές μεθόδους που υπάρχουν για την εξιχνίαση άλυτων υποθέσεων του παρελθόντος. Μεταξύ αυτών, την ανάπτυξη αλγορίθμων προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο βασικός ύποπτος για την προδοσία της κρυψώνας των Φρανκ είναι ο Αρνολντ βαν ντερ Μπεργκ, μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Αμστερνταμ, ενός σώματος που είχε επιφορτιστεί με την εφαρμογή των ναζιστικών πολιτικών στις περιοχές όπου κατοικούσαν Εβραίοι. Το 1943, το σώμα διαλύθηκε και τα μέλη του εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο Βαν ντερ Μπεργκ δεν εκτοπίστηκε μαζί με τους ομοθρήσκους του, αλλά, αντιθέτως, παρέμεινε ελεύθερος στο Αμστερνταμ. Την εποχή εκείνη, επίσης, υπήρχε έντονη φημολογία για κάποιον πληροφοριοδότη των ναζί μεταξύ των μελών του Εβραϊκού Συμβουλίου. «Οταν ο Βαν ντερ Μπεργκ δεν είχε άλλον τρόπο για να αποτρέψει τη μεταφορά του στα στρατόπεδα, αναγκάστηκε να παράσχει μία ιδιαίτερα πολύτιμη πληροφορία στους ναζί, προκειμένου να επιτρέψουν στον ίδιο και στη γυναίκα του να μείνουν ελεύθεροι», τόνισε ο πρώην πράκτορας του FBI, Βινς Πάνκοκ, στην εκπομπή «60Minutes» του CBS. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πατέρας της Αννας Φρανκ, Οτο, γνώριζε την ταυτότητα του προδότη, καθώς βρέθηκε ένα ανώνυμο σημείωμα στα πράγματά του, που τον ενημέρωνε σχετικά. Δεν θέλησε να την αποκαλύψει, υποστηρίζει ο Πάνκοκ, προκειμένου να μη ρίξει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού. Ολλανδική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βαν ντερ Μπεργκ απεβίωσε το 1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή