Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακίνησης μεταναστών με yachts – 29 συλλήψεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία (εικόνες)

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακίνησης μεταναστών με yachts – 29 συλλήψεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία (εικόνες)

Σύμφωνα με τη Europol, οι θαλάσσιες μεταφορές πραγματοποιούνταν κυρίως με yachts, τα οποία αποκτήθηκαν ή ενοικιάστηκαν από το εν λόγω δίκτυο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε παράνομη διακίνηση μεταναστών, οδήγησε έρευνα στην οποία συμμετείχε η ελληνική και αλβανική αστυνομία καθώς και το Σώμα Οικονομικής Αστυνομίας της Ιταλίας, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust.

Σύμφωνα με τη Europol, οι θαλάσσιες μεταφορές πραγματοποιούνταν με τη χρήση σκαφών αναψυχής, κυρίως yachts, τα οποία αποκτήθηκαν ή ενοικιάστηκαν από το εν λόγω δίκτυο και τα οποία κυβερνούσαν αρχάριοι ναυτικοί που στρατολογήθηκαν σκόπιμα από τους διακινητές.

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακίνησης μεταναστών με yachts – 29 συλλήψεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία (εικόνες)-1

Η επιχείρηση της Europol, η οποία έχει κωδική ονομασία ASTROLABIO, διεξήχθη υπό την καθοδήγηση των ελληνικών, των αλβανικών και των ιταλικών δικαστικών αρχών.

Μάλιστα, στις 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν:
28 έρευνες σε σπίτια (15 στην Αλβανία, 2 στην Ελλάδα και 11 στην Ιταλία) και
29 συλλήψεις (18 στην Αλβανία, 1 στην Ελλάδα και 10 στην Ιταλία)

Ειδικότερα, στην Ελλάδα συνελήφθη νωρίτερα σήμερα ένας Σύρος, σε επιχείρηση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας.

Περιγράφεται ως μέλος διεθνούς κυκλώματος που μετέφερε μετανάστες στην Ιταλία μέσα σε τουριστικά σκάφη που απέπλεαν από τις δυτικές ακτές της Ελλάδας.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η Europol, οι αρχές πιστεύουν ότι οι ύποπτοι, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής, ανήκουν σε εγκληματικό δίκτυο περίπου 80 μελών, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης μέσω θαλάσσης.

Η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην ακτή του Σαλέντο στην Ιταλία μέσω της Αλβανίας και της Ελλάδας και μετά προς άλλες χώρες της Ε.Ε..

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακίνησης μεταναστών με yachts – 29 συλλήψεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία (εικόνες)-2

Η έρευνα ξεκίνησε με τον εντοπισμό μιας εν εξελίξει επιχείρησης παράνομης διακίνησης, κατά την οποία διασώθηκαν επιτυχώς οι μετανάστες και πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις λαθροδιακινητών.

Το εγκληματικό δίκτυο ακολουθούσε κυρίως θαλάσσιες διαδρομές για τη διακίνηση των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, στους τελικούς προορισμούς τους στην Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι ταυτοποιήθηκαν 13 επιχειρήσεις μεταφοράς μεταναστών από ακτές δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία.

Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν άτυπες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, όπως το σύστημα hawala, προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές από μετανάστες, με τα παράνομα κέρδη τους να υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT