Κοινό μέτωπο Ρωσίας και Ιράν έναντι των ΗΠΑ

Κοινό μέτωπο Ρωσίας και Ιράν έναντι των ΗΠΑ

Στα σκαριά συμφωνία εικοσαετούς συνεργασίας, ενώ αρχίζουν ναυτικά γυμνάσια των δύο χωρών με τη συμμετοχή της Κίνας.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Καθισμένος στην απέναντι άκρη ενός μεγάλου τραπεζιού λόγω COVID-19, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί υπενθύμισε στον Ρώσο οικοδεσπότη του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα του «αντιστέκεται στην Αμερική επί 40 χρόνια». Σε μια στιγμή που η Ρωσία κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ λόγω του ουκρανικού, ο κ. Ραϊσί είπε στον Ρώσο πρόεδρο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι ήρθε η ώρα «να αντιτάξουμε στην αμερικανική ισχύ την ενισχυμένη συνεργασία των χωρών μας».

Η διήμερη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Μόσχα, που άρχισε την Τετάρτη, φανέρωσε την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν πίσω τους μια ιστορία τεταμένων σχέσεων, ενώ τα συμφέροντά τους συχνά αποκλίνουν. Παρ’ όλα αυτά, Ρωσία και Ιράν, όπως και η Κίνα, μοιράζονται έναν μοναδικό, κοινό αντίπαλο: τις ΗΠΑ.

Με την οικονομία του να ασφυκτιά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν έχει εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, ο κ. Ραϊσί προσέφερε έμμεση υποστήριξη στον κ. Πούτιν για την Ουκρανία και συμφώνησε μαζί του το γενικό πλαίσιο για την ενίσχυση της οικονομικής και της στρατιωτικής συνεργασίας. «Στη διεθνή σκηνή συνεργαζόμαστε στενά», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, κάνοντας μνεία στη σύμπραξη των δύο χωρών στις κρίσεις της Συρίας και του Αφγανιστάν.

Σε αντίθεση με το Ιράν, η οικονομία της Ρωσίας είναι στενά συνδεδεμένη με τη Δύση, ενώ ο κ. Πούτιν έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Καθώς όμως η σύγκρουση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται, η Μόσχα θέτει σε δεύτερο πλάνο τις όποιες διαφορές με την Τεχεράνη. Πούτιν και Ραϊσί συζήτησαν τη σύναψη συμφωνίας εικοσαετούς συνεργασίας, όπου θα προβλέπονται η μεταφορά ρωσικής τεχνογνωσίας, η αγορά ρωσικού πολεμικού υλικού από το Ιράν και ρωσικές επενδύσεις στο ιρανικό ενεργειακό δίκτυο. Στο μεταξύ, από την περασμένη Τρίτη ρωσικά πολεμικά πλοία από τον Στόλο του Ειρηνικού μπήκαν στο ιρανικό λιμάνι Τσαμπαχάρ, στον Κόλπο του Ομάν, ενόψει προγραμματισμένων, κοινών γυμνασίων Ρωσίας, Κίνας και Ιράν. Πάντως, η Ρωσία εξακολουθεί να παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαβουλεύσεις της Βιέννης, πιέζοντας το Ιράν για εποικοδομητική στάση στο ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή