Τα μάτια μας, καθρέφτης της μακροζωίας

Τα μάτια μας, καθρέφτης της μακροζωίας

Τα μάτια δεν είναι μόνον ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και ένα ανοικτό παράθυρο στην κατάσταση της υγείας μας, χάρη στο οποίο μπορεί να προβλεφθεί πότε θα εγκαταλείψουμε τα εγκόσμια.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μάτια δεν είναι μόνον ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και ένα ανοικτό παράθυρο στην κατάσταση της υγείας μας, χάρη στο οποίο μπορεί να προβλεφθεί πότε θα εγκαταλείψουμε τα εγκόσμια.

Ειδικότερα, μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ερευνητικού Κέντρου Οφθαλμού και δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην επιθεώρηση British Journal of Ophthalmology διαπιστώνει ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού είναι ένα ανοικτό βιβλίο, το οποίο αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για παθολογικές διαδικασίες που πιθανώς εξελίσσονται στο νευρολογικό και αγγειακό μας σύστημα.

Προβλέπει, κατά κάποιον τρόπο, την εμφάνιση νόσων που τελικά καθορίζουν τη μακροζωία μας. Οι ειδικοί μπορούν εκεί να δουν τα πρώτα ίχνη βλαβών που προκαλεί ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, ακόμα και ο καρκίνος.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας ανοίγει για τους επιστήμονες παράθυρο στο νευρολογικό και αγγειακό μας σύστημα.

Οι Αυστραλοί ειδικοί ανέλυσαν 130.000 φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς από βρετανική βάση δεδομένων. Με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να υπολογίσουν τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική, χρονολογική ηλικία των συμμετεχόντων και στην πραγματική, βιολογική ηλικία τους, όπως αυτή αποκαλυπτόταν από την εξέταση του αμφιβληστροειδούς τους.

Η βιολογική ηλικία

Για κάθε διετία διαφοράς μεταξύ της βιολογικής ηλικίας που αποκάλυπτε ο οφθαλμός και της πραγματικής ηλικίας του ατόμου, ο κίνδυνος θανάτου, από οποιοδήποτε αίτιο, αυξανόταν κατά 2%. Μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο, που μπορούσαν να φτάσουν τα τρία, πέντε ή και δέκα χρόνια, συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου θανάτου ακόμα και κατά 67%, από συγκεκριμένα αίτια, ιδιαίτερα αν συνδέονταν με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και άλλα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο δρ Σουνίρ Γκαργκ, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Ουίλς της Πενσιλβάνια και εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, τόνισε ότι «η χρήση του αλγορίθμου επέτρεψε τον καθορισμό της πραγματικής, βιολογικής ηλικίας των συμμετεχόντων από την εξέταση μιας έγχρωμης φωτογραφίας του αμφιβληστροειδούς τους, με ικανοποιητική αξιοπιστία. Εμείς οι γιατροί, χωρίς τη βοήθεια τέτοιων εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων δεν μπορούμε να το επιτύχουμε. Μπορούμε να διακρίνουμε ένα παιδί από έναν ηλικιωμένο, αλλά δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν κάποιος είναι 70 ή 80 ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή