Ρολόι της Αποκάλυψης: 100 δεύτερα πριν από τον αφανισμό

Ρολόι της Αποκάλυψης: 100 δεύτερα πριν από τον αφανισμό

Κλιματική κρίση, βιολογικές απειλές και πυρηνικά, οι κυρίαρχοι κίνδυνοι...

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 100 δευτερόλεπτα απομένουν, σύμφωνα με το Ρολόι της Αποκάλυψης, μέχρι τον ολοκληρωτικό αφανισμό του ανθρώπινου είδους. Αυτός ο μηχανισμός αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα δημιουργήθηκε πριν από 75 χρόνια και διατηρείται μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται ότι προσεγγίζουμε όλο και περισσότερο την Ωρα της Κρίσης. Η φετινή είναι η τρίτη, συνεχής, χρονιά που οι δείκτες του ρολογιού βρίσκονται μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή ο πλανήτης μας βρίσκεται πολύ πλησιέστερα στον αφανισμό από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Λίγες μόνο στιγμές χωρίζουν την ανθρωπότητα από τη 12η ώρα, όπως δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων, που αξιολογεί ετησίως την παγκόσμια κατάσταση προκειμένου να μετακινήσει τους δείκτες του ρολογιού στην ορθή θέση, αιτιολογώντας τη φετινή απόφασή της, ανέφερε ότι οι δείκτες παρέμειναν φέτος στην ίδια θέση με πέρυσι, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να φανερωθεί ότι όποια πρόοδος συντελέστηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες εξουδετερώνεται από τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών εξοπλισμών, την κλιματική κρίση, αλλά και την ενίσχυση των βιολογικών απειλών, όπως αποδεικνύει ο κορωνοϊός. Μεταξύ των θετικών εξελίξεων που χαρακτήρισαν την περασμένη χρονιά, αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής επιστημόνων, είναι η απόφαση επέκτασης της συνθήκης START μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ανάληψη της ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια αμερικανική κυβέρνηση που αναγνωρίζει την κλιματική επιστήμη και δεσμεύθηκε στην περικοπή των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ρολόι της Αποκάλυψης: 100 δεύτερα πριν από τον αφανισμό-1

Η επιστημονική επιτροπή, επίσης, συνυπολόγισε τις απειλές από βιολογικούς παράγοντες, ιδιαίτερα αφού η πανδημία έδειξε πόσο αδύναμοι και ευάλωτοι είμαστε έναντί τους. «Το γεγονός ότι συνεχίζονται προγράμματα βιολογικών όπλων στη Ρωσία, στη Βόρεια Κορέα, ενώ ακολουθούν η Κίνα και το Ιράν, πρέπει να μας προβληματίσει», υπογραμμίζει η Ασα Μ. Τζορτζ, επικεφαλής της δικομματικής επιτροπής για τη βιοάμυνα. «Βρισκόμαστε στο χείλος ενός γκρεμού. Δεν χρειάζονται πολλά για να κάνουμε το τελευταίο βήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή