Ουκρανία: Βρετανία και ΗΠΑ απομακρύνουν διπλωμάτες και τις οικογένειές τους από το Κίεβο – Στάση αναμονής από ΕΕ

Ουκρανία: Βρετανία και ΗΠΑ απομακρύνουν διπλωμάτες και τις οικογένειές τους από το Κίεβο – Στάση αναμονής από ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να αποσύρει μέρος του προσωπικού από την πρεσβεία του στην ουκρανική πρωτεύουσα, εν μέσω φόβων για επικείμενη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Σε απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών προχώρησαν και οι ΗΠΑ. Στάση αναμονής από την ΕΕ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να αποσύρει μέρος του προσωπικού από την πρεσβεία του στην ουκρανική πρωτεύουσα, εν μέσω φόβων για επικείμενη ρωσική στρατιωτική εισβολή. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες απειλές προς το παρόν κατά Βρετανών διπλωματών, ωστόσο περίπου το 50% των ατόμων που εργάζονται στη βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο θα γυρίσουν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους ασφαλείας.  

Σημειώνεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν – υπό τον φόβο μιας ρωσικής επίθεσης που θα μπορούσαν να λάβει χώρα «ανά πάσα στιγμή» –  απομακρύνει το τελευταίο διάστημα από την Ουκρανία συγγενείς των εργαζόμενων στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, την οποία υπενθυμίζεται πως είχε επισκεφθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα.

Η Μόσχα βέβαια από την πλευρά της επιμένει να απορρίπτει – στη θεωρία – το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, χωρίς όμως να έχει προς ώρας αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.  

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει προς το παρόν να αποσύρει τις οικογένειες των διπλωματών της από την Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο πράγμα (σ.σ. με τους Αμερικανούς) γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένους λόγους. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντόνι Μπλίνκεν, θα μας ενημερώσει», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», είπε ακόμη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να δοθεί εντολή εγκατάλειψης της Ουκρανίας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «εκτός και εάν ο υπουργός Μπλίνκεν μας δώσει μια πληροφορία που να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση».

Κατά τα λοιπά πάντως, και εν αναμονή των νέων επαφών ΗΠΑ – Ρωσίας που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα με την γραπτή απάντηση των Αμερικανών στις ρωσικές αξιώσεις ασφαλείας και το νέο γύρο διαβουλεύσεων που πρόκειται να ανακολουθήσει, η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να ανεβαίνει. 

Νατοϊκοί σύμμαχοι (Δανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ολλανδία κ.ά.) ενισχύουν τις άμυνές τους στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προ ημερών καταγγείλει πως, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, «η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία».

Με πληροφορίες από BBC, the Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή