Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μένουν στο Κίεβο

Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μένουν στο Κίεβο

To προσωπικό των πρεσβειών των ευρωπαϊκών χωρών παραμένει στο Κίεβο, την ώρα που Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν τις πρεσβείες τους, σε μια ένδειξη της διαφοροποίησης της στάσης της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ στο Ουκρανικό.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. To προσωπικό των πρεσβειών των ευρωπαϊκών χωρών παραμένει στο Κίεβο, την ώρα που Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν τις πρεσβείες τους, σε μια ένδειξη της διαφοροποίησης της στάσης της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ στο Ουκρανικό. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εστίασε κυρίως στην οικονομία, σημειώνοντας ότι μια εκκένωση της γερμανικής πρεσβείας θα καθιστούσε πιο δυσχερή την πραγματοποίηση των ξένων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η Ουκρανία.

Η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να ζητήσουν την υποχρεωτική αποχώρηση των συγγενών των διπλωματών καθώς και την αποχώρηση όλου του μη απαραίτητου προσωπικού πρεσβειών τους επικρίθηκε από το Κίεβο ως «υπερβολική προσοχή». Το Κίεβο επέκρινε παράλληλα και τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν επιμένοντας στην πάγια θέση της να μην προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία. Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ δήλωσε ότι το Βερολίνο θα στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στην Ουκρανία, αλλά ότι μια ενδεχόμενη αποστολή γερμανικών όπλων «δεν θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κρίσης».

Η Ουκρανία άσκησε κριτική σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο για την αποχώρηση από τις πρεσβείες και στο Βερολίνο για τη μη παροχή όπλων.

Κυρώσεις για την Κριμαία

Η αναζήτηση ισορροπιών από την πλευρά του Βερολίνου κατέστη σαφής και στη συζήτηση περί νέου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις Βρυξέλλες, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αρχικά το Βερολίνο διατηρούσε ενδοιασμούς, αλλά σύμφωνα με πηγές του περιοδικού Spiegel αυτοί ξεπεράστηκαν. Η Κριμαία, χερσόνησος εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, που προσαρτήθηκε το 2014, παραμένει τυπικά κομμάτι της Ουκρανίας. Η δήλωση, το Σάββατο, του επικεφαλής του γερμανικού ναυτικού, αντιναυάρχου Κάι-Αχιμ Σένμπαχ, σύμφωνα με την οποία η Κριμαία έχει οριστικά χαθεί, επικρίθηκε σφόδρα και οδήγησε στην παραίτησή του. Ο Σένμπαχ βρισκόταν στο Νέο Δελχί, όπου συνομιλούσε με την ηγεσία των ινδικών ενόπλων δυνάμεων για την ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία ως αντίβαρο στην Κίνα. Το αντίστροφο, η ώθηση της Ρωσίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Πεκίνο, είναι απευκταίο σενάριο για την Ινδία, μεταξύ άλλων. «Αυτό που θέλει ο Πούτιν στην πραγματικότητα είναι σεβασμός», είπε ο αντιναύαρχος. «Και, Θεέ μου, το να δώσεις σεβασμό κοστίζει ελάχιστα, ίσως και καθόλου. Είναι εύκολο να του δώσουμε τον σεβασμό που ζητάει και τον οποίο ίσως αξίζει», ανέφερε ο Γερμανός αντιναύαρχος μιλώντας στα αγγλικά. «Επίσης πρέπει να δεχθούμε ότι η Κριμαία έχει χαθεί για πάντα, είναι δεδομένο», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT