Βρετανία: Έρευνα για αποπομπή υφυπουργού

Βρετανία: Έρευνα για αποπομπή υφυπουργού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διερεύνηση των καταγγελιών της βουλευτού του Συντηρητικού Κόμματος, Νουσράτ Γκανί, από τους επίσημους φορείς ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανίδα βουλευτής είχε καταγγείλει ότι αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά της ως υφυπουργός Μεταφορών, κατά τον ανασχηματισμό του 2020, διότι, όπως της δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, «μια γυναίκα μουσουλμάνα, στα υπουργικά έδρανα, φέρνει σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους της».

Η θέση του Τζόνσον

Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε χθες ότι ο Μπόρις Τζόνσον, όταν η Γκανί ήγειρε για πρώτη φορά το θέμα, της συνέστησε να υποβάλει επισήμως την καταγγελία της στον αρμόδιο κομματικό μηχανισμό, κάτι που η ίδια δεν θέλησε να πράξει. «Τώρα ο πρωθυπουργός κάλεσε τον επίσημο φορέα να διαλευκάνει τα πραγματικά γεγονότα. Οπως είχε επισημάνει και τότε, λαμβάνει αυτές τις καταγγελίες ιδιαίτερα σοβαρά».

Η Γκανί, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να αξιολογηθούν και οι συνομιλίες της στην πρωθυπουργική κατοικία, αλλά και αυτές με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρηδων. «Οπως δήλωσα στον πρωθυπουργό χθες το βράδυ, το μόνο που ζητώ είναι να ληφθεί στα σοβαρά η υπόθεση και να διερευνηθεί σε βάθος. Η απόφασή του είναι καλοδεχούμενη», έγραψε.

Η Γκανί εξελέγη με τους Συντηρητικούς για πρώτη φορά το 2015, αλλά απώλεσε τη θέση της υφυπουργού Μεταφορών στον ανασχηματισμό των αρχών του 2020. Η ίδια δήλωσε στους Times της Κυριακής: «Οταν άκουσα τα λόγια του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας αισθάνθηκα σαν να είχα δεχθεί μια γροθιά στο στομάχι. Ενιωσα ανίσχυρη και ταπεινωμένη». Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη που έλαβε από κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως τον υπουργό Υγείας Σαζίντ Τζαβίντ και τον υπουργό Παιδείας Ναντίμ Σαχάουι.

Αφορά υπόθεση του 2020 της βουλευτού των Τόρις, Νουσράτ Γκανί, που απομακρύνθηκε λόγω θρησκείας.

Το πρωθυπουργικό γραφείο αποδέχθηκε το βράδυ της Κυριακής ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί για το συμβάν ήδη από το 2020 και ότι ενθάρρυνε την Γκανί να καταθέσει αρμοδίως την καταγγελία της.

Χθες, επίσης, η Γκανί εξήγησε ότι πίστευε πως η κομματική διαδικασία για τη διαχείριση των παραπόνων της δεν συνιστούσε τον σωστό δρόμο στην περίπτωσή της. «Ο Τζόνσον μου έγραψε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εμπλακεί στην υπόθεση και πως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τους αρμόδιους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό, όπως του εξήγησα, δεν ήταν ο προσήκων τρόπος, εφόσον η διαμαρτυρία μου αφορούσε την κυβέρνηση. Το μόνο που επιδίωκα ήταν το υπουργικό συμβούλιο να λάβει στα σοβαρά την καταγγελία μου και να την ερευνήσει διεξοδικά, ώστε κανείς άλλος συνάδελφος να μην υποστεί τα ίδια».

Διάψευση από τον Σπένσερ

Τα σχόλια στη βουλευτή είχε κάνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρηδων, Μαρκ Σπένσερ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι «η καταγγελία είναι εντελώς ψευδής και συκοφαντική και πως ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις λέξεις που του αποδίδονται».

Τέλος, έκθεση που ολοκληρώθηκε το 2019 για τις διακρίσεις στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος είχε διαπιστώσει ότι αν και δεν μπορεί να θεωρηθούν συστημικές, υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή