Τουρκία: Γλυκόπικρη δικαστική νίκη για τον Γιουτζέλ

Τουρκία: Γλυκόπικρη δικαστική νίκη για τον Γιουτζέλ

Αποζημίωση 13.000 ευρώ επιδίκασε το ΕΔΑΔ για παράνομη φυλάκιση του δημοσιογράφου στην Τουρκία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Welt –που άθελά του μετατράπηκε σε σύμβολο της ανελευθερίας του τουρκικού καθεστώτος– δικαιώθηκε, πέντε χρόνια αργότερα, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο του επιδίκασε αποζημίωση 13.000 ευρώ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η φυλάκιση του Γιουτζέλ ήταν αυθαίρετη, παραβίασε το δικαίωμά του στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Ο Γιουτζέλ είχε συλληφθεί το 2017 και είχε αφεθεί ελεύθερος ένα χρόνο αργότερα, έπειτα από έντονη κινητοποίηση στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης. Εφυγε από την Τουρκία, όπου εν συνεχεία δικάστηκε ερήμην και βρέθηκε αθώος για την κατηγορία της συμμετοχής στο δίκτυο Γκιουλέν, αλλά ένοχος για προπαγάνδα υπέρ του εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ενοχληθεί από τις ευθείες ερωτήσεις που του έθετε ο Γιουτζέλ στις συνεντεύξεις Τύπου, ενώ χρησιμοποίησε την ομηρία του ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στο Βερολίνο.

Χαρά και απογοήτευση

Χθες ο 48χρονος δημοσιογράφος εξέφρασε χαρά αλλά και απογοήτευση από τη δικαστική απόφαση. «Το απογοητευτικό είναι ότι οι δικαστές δεν έκριναν ότι παραβιάστηκε η απαγόρευση των βασανιστηρίων, παρά το γεγονός ότι βρισκόμουν εννέα μήνες στην απομόνωση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Σιλιβρί και υπέστην και ψυχολογική και σωματική βία», είπε ο Γιουτζέλ. Επίσης, ο Γιουτζέλ εξεπλάγη με την απόρριψη από το δικαστήριο της κατηγορίας για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη. «Υποθέτω ότι ούτε ο Ερντογάν δεν θα το περίμενε αυτό», είπε ο Γιουτζέλ. «Σε αυτή την υπόθεση δεν υπήρχε τίποτα που να μην είναι πολιτικό, ούτε καν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αφέθηκα ελεύθερος». Ο συνήγορός του ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος θα ζητήσει εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή