Ρωσία: Καταζητούμενος πλέον και ο αδελφός του Ναβάλνι

Ρωσία: Καταζητούμενος πλέον και ο αδελφός του Ναβάλνι

Ο Όλεγκ Ναβάλνι διώκεται για παραβίαση των όρων αναστολής της φυλάκισής του

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έθεσε τον αδελφό του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ, σε λίστα καταζητούμενων, καθώς επίκειται δίκη του που μπορεί να μετατρέψει την αναστολή ποινής του σε κάθειρξη. Παράλληλα έθεσε τον ίδιο τον φυλακισμένο ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης σε κατάλογο τρομοκρατών.

Ο Όλεγκ Ναβάλνι είχε τεθεί πέρυσι από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επιβλήθηκε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση των κανόνων κατά της πανδημίας. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του όταν συνελήφθη σε διαδήλωση συμπαράστασης στον αδελφό του.

Είναι άγνωστο πού βρίσκεται σήμερα ο Όλεγκ Ναβάλνι, αλλά στις 18 Φεβρουαρίου η ομοσπονδιακή εισαγγελία θα προτείνει στο δικαστήριο τη φυλάκισή του για παραβίαση των όρων αναστολής, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του την Τετάρτη.

Νωρίτερα η Ρωσία ενέταξε στον κρατικό κατάλογο τρομοκρατών και εξτρεμιστών τον Αλεξέι Ναβάλνι, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί με τον Ρώσο πολιτικό στη λίστα εντάχθηκαν και κάποιοι πολιτικοί του σύμμαχοι.

«Η πρόσφατη ένταξη [του Ναβάλνι στον κατάλογο] συνιστά νέο χαμηλό στη συνεχιζόμενο καταπίεση της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών από τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, από την Ουάσιγκτον.

Ο Ναβάλνι παραμένει φυλακισμένος υπό συνθήκες που έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Η Ουάσιγκτον ζήτησε ξανά την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT