ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνείται μεταμόσχευση καρδιάς σε ανεμβολίαστο ασθενή

ΗΠΑ: Νοσοκομείο αρνείται μεταμόσχευση καρδιάς σε ανεμβολίαστο ασθενή

Ο 31χρονος Φέργκιουσον έχει επείγουσα ανάγκη μεταμόσχευσης όμως νοσοκομείο της Βοστόνης τον αφαίρεσε από τη λίστα του, σε μία απόφαση που γεννά πολλά ηθικά διλήμματα.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικό νοσοκομείο αρνείται σε ασθενή επέβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, με το αιτιολογικό, τουλάχιστον εν μέρει, ότι είναι ανεμβολίαστος.

Ο 31χρονος ασθενής DJ Ferguson, έχει επείγουσα ανάγκη μεταμόσχευσης όμως το νοσοκομείο Brigham της Βοστόνης τον αφαίρεσε από τη λίστα του. 

Ο πατέρας του, Ντέϊβιντ, δηλώνει ότι το εμβόλιο κατά της Covid έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του υιού του.

Το νοσοκομείο απαντά ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του και σε δήλωσή του προς το BBC αναφέρει: «Δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων, κάνουμε τα πάντα να διασφαλίσουμε ότι ένας ασθενής που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση θα έχει τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιβίωσης».

Εκπρόσωπός του ανέφερε επίσης ότι το νοσοκομείο απαιτεί τόσο τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 αλλά και οι συνήθεις των δυνάμει ληπτών να διασφαλίζουν και τις καλύτερες πιθανότητες μίας επιτυχούς μεταμόσχευσης και επιβίωσης του ασθενούς μετά από αυτή, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι δραστικά καταπονημένο.

Η προσεκτικά διατυπωμένη αιτιολόγηση αφήνει, πάντως, να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πέραν του εμβολιασμού για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου ασθενούς, αλλά το νοσοκομείο αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες επικαλούμενο το ιατρικό απόρρητο. 

Ο Ferguson μπήκε στο νοσοκομείο από τις 26 Νοεμβρίου του 2021 και πάσχει από κληρονομική καρδιακή πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα οι πνεύμονές του να γεμίζουν αίμα και υγρό. 

Ο Δρ Άρθουρ Κάπλαν, επικεφαλής ιατρικής δεοντολογίας στην Ιατρική Σχολή του New York University, δήλωσε στο CBS News ότι μετά από οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνων το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς είναι κάθε άλλο παρά αλώβητο και ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.

«Τα όργανα είναι σπάνια, δεν πρόκειται να τα μοιράσουμε σε κάποιον που έχει λίγες πιθανότητες να ζήσει, ενώ άλλοι που είναι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά την επέμβαση», αναφέρει ο Δρ Κάπλαν.

Πατέρας δύο παιδιών και περιμένοντας τρίτο, ο Ferguson παραμένει στο νοσοκομείο, ενώ η οικογένειά του αναφέρει ότι είναι πολύ αδύναμος για να μεταφερθεί σε άλλο και ενώ ο χρόνος εξαντλείται.

«Το αγόρι μου αγωνίζεται πολύ θαρραλέα και έχει ακεραιότητα και αρχές στις οποίες πιστεύει πραγματικά και αυτό με κάνει να τον σέβομαι ακόμη περισσότερο», δηλώνει ο πατέρας του: «Είναι το σώμα του. Είναι επιλογή του».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT