Γαλλία: Σε εξέλιξη ο «πόλεμος της μπαγκέτας»

Γαλλία: Σε εξέλιξη ο «πόλεμος της μπαγκέτας»

Αλυσίδες σουπερμάρκετ, αρτοποιοί και αγρότες ερίζουν για την τιμή του φημισμένου γαλλικού ψωμιού.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση μεγάλης γαλλικής αλυσίδας σουπερμάρκετ να κατεβάσει την τιμή της μπαγκέτας στα 29 λεπτά προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από αρτοποιούς και αγρότες. Θέση στη διαμάχη πήρε ακόμα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας.

«Πόλεμο της μπαγκέτας» χαρακτηρίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ τη διαμάχη που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τα τελευταία 24ωρα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου μια εβδομάδα, όταν η μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ Leclerc μείωσε την τιμή της μπαγκέτας στα 29 λεπτά.

Για να προστατέψουμε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε δύσκολες εποχές μειώνουμε την τιμή της μπαγκέτας για τέσσερεις μήνες, ανακοίνωσε με μεγάλες δημοσιεύσεις της στον Τύπο η αλυσίδα Lecrerc.

«Η ξανθιά μπαγκέτα είναι βασικό αγαθό για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες Γάλλων, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να εξετάζουν προσεκτικά τις τιμές», επιχειρηματολογεί ο επικεφαλής της γαλλικής αλυσίδας Μισέλ Εντουάρ Λεκλέρκ.

Οι αντιδράσεις αρτοποιών και αγροτών κατά της χαμηλής τιμής δεν άργησαν. Υποστηρίζουν ότι λόγω αύξησης της τιμής του αλευριού η αλυσίδα δεν μπορεί να βγάζει κέρδη από την μπαγκέτα. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι τα τρόφιμα ξεπουλιούνται όσο-όσο και ότι απαξιώνεται η τέχνη του γάλλου αρτοποιού.

Ο αγροτικός σύνδεσμος FNSEA κατήγγειλε, πιο συγκεκριμένα, ότι «την ώρα που ο τρόπος παραγωγής και η ποιότητα της γαλλικής μπαγκέτας αναγνωρίζεται από την Unesco, απαξιώνεται η συμβολή αγροτών, μυλωνάδων και αρτοποιών σε αυτό το μοναδικό προϊόν».

Βάσει στατιστικών στοιχείων, η μέση τιμή της μπαγκέτας διαμορφώθηκε το 2021 γύρω στο 90 λεπτά, ενώ αυξάνονταν συνεχώς οι τιμές για αλεύρι, ενέργεια αλλά και το μισθολογικό κόστος.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ, αναγκάστηκε να πάρει θέση στη δημόσια διαμάχη για την τιμή της μπαγκέτας.

Σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε την ελευθερία επιλογής των καταναλωτών. Όποιος θέλει αρίστης ποιότητας μπαγκέτα θα πάει στον αρτοποιό, ενώ όποιος δεν θέλει να πληρώσει πολλά θα επιλέξει ένα φθηνότερο προϊόν, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT