Ρωσία: Βλέπει περιθώρια διαλόγου με τις ΗΠΑ αλλά στα «δευτερεύοντα ζητήματα»

Ρωσία: Βλέπει περιθώρια διαλόγου με τις ΗΠΑ αλλά στα «δευτερεύοντα ζητήματα»

Η Μόσχα βλέπει πλέον περιθώρια για διάλογο με τις ΗΠΑ, έπειτα από την γραπτή αμερικανική απάντηση στα ρωσικά αιτήματα για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά στα «δευτερεύοντα ζητήματα». Καταγγέλλει πως οι βασικές της ανησυχίες δεν ελήφθησαν υπόψη αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν θα βιαστεί να αντιδράσει.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως υπάρχει πλέον, έπειτα από την γραπτή απάντηση των ΗΠΑ στα ρωσικά αιτήματα για τις εγγυήσεις ασφαλείας, χώρος ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ωστόσο  ότι ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει την απάντηση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσινγκτον να συνεχίσουν το διάλογο, αν και πρόσθεσε πως σχόλια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα δεν αφήνουν πολύ χώρο για αισιοδοξία.

«Δεν μπορούμε να πουμε πως οι απόψεις μας ελήφθησαν υπόψη ή ότι υπήρξε βούληση να εξεταστούν οι ανησυχίες μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα «δεν θα βιαστεί» να αντιδράσει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο «κύριο» αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή να τερματισθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» μέσα στα έγγραφα που η Μόσχα παρέλαβε από την Ουάσινγκτον, αλλά «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα», αναφέρει ο Λαβρόφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας αναφορικά με τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρελήφθησαν χθες, δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT