Ενιαίο δυτικό μέτωπο η απάντηση στον επιθετικό Πούτιν

Ενιαίο δυτικό μέτωπο η απάντηση στον επιθετικό Πούτιν

Αναθέρμανση αμερικανοευρωπαϊκών σχέσεων, με τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται και πάλι σε ηγέτιδα δύναμη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε δυνατή προσπάθεια κατέβαλε, στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν προκειμένου να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στο «πολεμικό του συμβούλιο», ενόσω οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτή τη φορά, πέραν των Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, στο ενιαίο μέτωπο συμμετέχουν οι Αρχές των Βρυξελλών, η Πολωνία και η Ιταλία.  

Για την αμερικανική κυβέρνηση, η ενότητα που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν συνιστά αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, άλλωστε, αναγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν με ταχύτητα και επιδεξιότητα στον συντονισμό της αντιμετώπισης των απειλητικών κινήσεων της Μόσχας.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναδείχθηκε σε ηγέτη των προσπαθειών της Δύσης να αντιμετωπίσει τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανική προσπάθεια ενότητας σκοπεύει να αποτελέσει ανάχωμα στη βούληση του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει την ουκρανική κρίση για να κατακερματίσει το ΝΑΤΟ.

Αναμφίβολα η διαχείριση της κατάστασης από τον Αμερικανικό πρόεδρο δεν είναι απολύτως άρτια. Η πρόσφατη αναφορά του σε «ελάσσονα ρωσική επέμβαση» εξόργισε την Ουκρανία και προκάλεσε ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα στα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Οι ευρωανησυχίες

Δεν είναι όμως μόνον αυτή η τοποθέτηση, την οποία άμεσα ανακάλεσε, που ανησυχεί τους Ευρωπαίους. Θα παραμείνει ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο; Yπάρχει πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ; Πόσο αποφασισμένες είναι οι ΗΠΑ στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία άλλωστε δεν βρίσκεται στο κατώφλι τους, όπως συμβαίνει με τα ευρωπαϊκά κράτη;

Επί του παρόντος, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού περισσότερο από τον Αμερικανό ομόλογό του. Η επιθετική τακτική του προκάλεσε την προσέγγιση Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο ίδιος ωστόσο δεν δείχνει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί το θέμα της Ουκρανίας με οποιονδήποτε πλην του ηγέτη της «άλλης υπερδύναμης». Αυτό αποδεικνύει περίτρανα τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ ως εγγυήτριες της ασφάλειας στην Ευρώπη. Οποιες αμφιβολίες και αν έχουν οι Ευρωπαίοι ή η Μόσχα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν αναδεικνύεται στο σημείο σύνδεσης της απάντησης που θα δώσει η Δύση.

Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου, ταυτόχρονα, για ενιαίο μέτωπο αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως τη χαοτική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Οπως επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, πρώην Γερμανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, «μετά τα συμβάντα στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τις ΗΠΑ κλονίστηκαν. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν και πάλι σε ηγέτιδα δύναμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT