Εκλογές – θρίλερ αύριο στην Πορτογαλία

Εκλογές – θρίλερ αύριο στην Πορτογαλία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Πορτογάλοι, σε μια εκλογική αναμέτρηση που εξελίσσεται σε θρίλερ. Το άνετο προβάδισμα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα έχει συρρικνωθεί, ενώ έχουν εμφανιστεί και δύο δημοσκοπήσεις που κατατάσσουν στην πρώτη θέση την Κεντροδεξιά (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) του Ρούι Ρίο. Αναλυτές θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο μία ακόμη κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Κόστα.

Ο Κόστα θεωρείται επιτυχημένος στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, αν και δεν κατόρθωσε να αποτρέψει, το φθινόπωρο, την αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία των δύο αριστερών κομμάτων, τα οποία στήριζαν έως τώρα την κυβέρνηση μειοψηφίας. Τα δύο κόμματα υποστήριξαν ότι ο Κόστα αγνόησε πλήρως τα αιτήματά τους κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός στράφηκε στον λαό ζητώντας αυτοδυναμία.

Χωρίς αυτοδυναμία

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο, αλλά η πόρτα της συνεργασίας με τα αριστερά κόμματα δεν έχει κλείσει τελείως. Επίσης, πολλά νομοθετήματα ο Κόστα τα ψήφισε μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει πιο κεντρώο προφίλ σε σχέση με το παρελθόν. «Σε κάποια μεγάλα ζητήματα υπάρχει συναίνεση», είπε ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο της Λισσαβώνας, Αντόνιο Κόστα Πίντο. «Δεν θα δραματοποιούσα υπερβολικά τις επιπτώσεις μιας πολιτικής κρίσης για τα θεμέλια της πορτογαλικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας».

Ο Ρίο έδωσε μια φιλοζωική νότα στην εκστρατεία του, φωτογραφίζοντας τη γάτα του δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι το πορτογαλικό Κόμμα των Ζώων συμμάχησε με τον Κόστα. Το κόμμα του Ρίο, ωστόσο, δεν αναμένεται να συγκεντρώσει επαρκείς ψήφους μόνο ή με τους συμμάχους του, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συνδρομή του ακροδεξιού κόμματος Τσέγκα.

Ο Κόστα τονίζει το στοιχείο αυτό στις ομιλίες του, υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τα χρόνια της δικτατορίας, που αποτέλεσαν τραύμα για μεγάλο μέρος του πορτογαλικού λαού. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες θα δυσκολευτεί να εξαντλήσει την τετραετία λόγω των λεπτών πολιτικών ισορροπιών που θα πρέπει να τηρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT