Εκλογή Προέδρου: Εξι άκαρπες και συνεχίζουν οι Ιταλοί

Εκλογή Προέδρου: Εξι άκαρπες και συνεχίζουν οι Ιταλοί

Δύο ακόμη άκαρπες ψηφοφορίες διεξήχθησαν χθες στην αίθουσα της ιταλικής Γερουσίας, όπου 1.006 εκλογείς (βουλευτές, γερουσιαστές, τοπικοί αξιωματούχοι) καλούνταν να επιλέξουν τον ή την επόμενη πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Δύο ακόμη άκαρπες ψηφοφορίες διεξήχθησαν χθες στην αίθουσα της ιταλικής Γερουσίας, όπου 1.006 εκλογείς (βουλευτές, γερουσιαστές, τοπικοί αξιωματούχοι) καλούνταν να επιλέξουν τον ή την επόμενη πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Οι ψηφοφορίες άρχισαν τη Δευτέρα και έως χθες είχαν διεξαχθεί έξι, οι τρεις τελευταίες με τον κανόνα της απλής πλειοψηφίας.

Η αποτυχία της Ελιζαμπέτα Καζελάτι, προέδρου της Γερουσίας, προερχόμενης από την Κεντροδεξιά, ήταν η καθοριστική εξέλιξη της χθεσινής ημέρας. Παρά τις δεσμεύσεις για ενιαία γραμμή των κομμάτων που απαρτίζουν τον δεξιό πόλο (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα, Αδελφοί της Ιταλίας) τουλάχιστον 60 ψήφοι της Φόρτσα Ιτάλια δεν δόθηκαν χθες στην Καζελάτι. Προκειμένου να εκλεγεί, η Καζελάτι χρειαζόταν 71 ψήφους περισσότερες από αυτές που τελικά απέσπασε.

Στον «πάγκο» κάθεται ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, το όνομα του οποίου ακούγεται πιο έντονα από χθες, μετά και την έκτη άκαρπη ψηφοφορία. Δίπλα του «προθερμαίνεται» ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής κεντρώου πολιτικού σχηματισμού. Και οι δύο βρίσκονταν στη χθεσινή κάλπη, αλλά έλαβαν ο ένας τρεις και ο άλλος έξι ψήφους, καθώς δεν είχε έρθει η ώρα να συνταχθούν τα κόμματα πίσω από τις υποψηφιότητές τους.

Δεν κέρδισε η Ελιζαμπέτα Καζελάτι, στον «πάγκο» ο Μάριο Ντράγκι, προθερμαίνεται ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, ενώ παραμένει στο παιχνίδι ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στο παιχνίδι παραμένει και ο απερχόμενος πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων σε προηγούμενες ψηφοφορίες. Στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει μεγάλες αρμοδιότητες, αλλά καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε περιόδους πολιτικής αναταραχής, λειτουργώντας ως θεματοφύλακας των θεσμών.

Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής, από χθες διενεργούνται δύο ψηφοφορίες την ημέρα. Πόσες θα χρειαστούν ακόμη είναι άγνωστο. Το ρεκόρ κατέχει ο Τζοβάνι Λεόνε, που εξελέγη πρόεδρος της Ιταλίας το 1971 στην 23η ψηφοφορία, ξεπερνώντας τον Τζουζέπε Σαραγκάτ, που είχε εκλεγεί το 1964 στην 21η ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT