Φόρος τιμής στα κόμικς του Βελγίου

Φόρος τιμής στα κόμικς του Βελγίου

Ηρωες κόμικς διάσημων Βέλγων δημιουργών θα κοσμούν τα νέα διαβατήρια της χώρας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ηρωες κόμικς διάσημων Βέλγων δημιουργών θα κοσμούν τα νέα διαβατήρια της χώρας, που παρουσιάστηκαν χθες στον Τύπο, στις Βρυξέλλες. Στις σελίδες των διαβατηρίων θα απεικονίζονται οι ήρωες του Ερζέ, Τεντέν και ο πιστός σκύλος του, Μιλού, αλλά και οι ντετέκτιβ Μπλέικ και Μόρτιμερ, που δημιούργησε ο εξίσου διάσημος Βέλγος σκιτσογράφος Εντουάρ Τζέικομπς. Από τις σελίδες του νέου βελγικού διαβατηρίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα στρουμφάκια, η σέξι αεροσυνοδός Νατασά, το φανταστικό ζώο μαρσουπιλαμί, ο Σπιρού και ο Λάργκο Ουίντς. Οι ήρωες αυτοί, ιδιαίτερα δημοφιλείς στον γαλλόφωνο κόσμο, αλλά και πέρα από αυτόν, λαμβάνουν μέσω του διαβατηρίου κρατική αναγνώριση.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, ανακοίνωσε ότι το νέο ταξιδιωτικό έγγραφο θα είναι διαθέσιμο από τις 7 Φεβρουαρίου. «Εγκαινιάζουμε νέο πρωτότυπο διαβατήριο με ηρωίδες και ήρωες των κόμικς. Το νέο βελγικό διαβατήριο θα είναι ακόμη πιο ασφαλές, χάρη στις νέες τεχνολογίες προστασίας προσωπικών δεδομένων», λέει η κ. Βιλμές στο βίντεο που συνοδεύει το μήνυμά της.

Οι πρωταγωνιστές

Ο Τεντέν και τα στρουμφάκια, μεταξύ των ηρώων που κοσμούν τα νέα διαβατήρια της χώρας.

Ο Τεντέν, το διασημότερο εξαγώγιμο προϊόν του Βελγίου, καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στις σελίδες του νέου διαβατηρίου. Ο θρυλικός κόκκινος και άσπρος πύραυλος, που μεταφέρει τον Τεντέν και τους φίλους του στο φεγγάρι στον τόμο «Αποστολή στη Σελήνη», απεικονίζεται στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου, απέναντι από τη φωτογραφία και τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη. Στις σελίδες 6-7, εμφανίζεται σε περίγραμμα ο πύργος του Μουλενσάρ, ιδιοκτησίας του καπετάνιου Αντόκ, αχώριστου συντρόφου του Τεντέν στις περιπέτειές του.

Ο Μπομπ και η Μπομπέτ, τα δύο νέα παιδιά που λύνουν μυστήρια από το 1945 στις σελίδες του ημερήσιου Τύπου, γνωστοί κυρίως σε αναγνώστες του περιοδικού Τύπου σε Βέλγιο και Γαλλία, τιμώνται και αυτοί στις σελίδες του διαβατηρίου. Η υπουργός έσπευσε να προλάβει τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι το νέο βελγικό διαβατήριο αποτελεί «φόρο τιμής στην ένατη τέχνη (τα κόμικς), με μια πινελιά ταλέντου, ταπεινοφροσύνης και χιούμορ». Οι απεικονίσεις των ηρώων των κόμικς στις σελίδες του διαβατηρίου δεν έχουν, όμως, μόνο διακοσμητική αξία, καθώς αποτελούν στοιχεία πιστοποίησης της γνησιότητάς του. Κάθε σχέδιο περιλαμβάνει κρυφή γραπτή η ζωγραφιστή αναφορά στον δημιουργό του κόμικς, η οποία μπορεί να εντοπισθεί με τη χρήση μεγεθυντικού φακού. «Το διαβατήριό μας είναι ένα από τα ασφαλέστερα του κόσμου, καθώς περιλαμβάνει 48 στοιχεία ασφαλείας. Το βελγικό διαβατήριο είναι το πέμπτο ισχυρότερο, σύμφωνα με την κατάταξη των 90 ισχυρότερων διαβατηρίων στον κόσμο», είπε η κ. Βιλμές. Με αφορμή την κυκλοφορία του διαβατηρίου, το Μουσείο κΚόμικς των Βρυξελλών διοργανώνει έκθεση για την ιστορία των βελγικών διαβατηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT