Κινεζικά γυμνάσια εισβολής στην Ταϊβάν

Κινεζικά γυμνάσια εισβολής στην Ταϊβάν

Παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμη ναυτική παρουσία διαθέτει πλέον η Κίνα σε μικρή απόσταση από τη νότια Ιαπωνία και την Ταϊβάν, με το Πεκίνο να εκτιμά ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη θα καταστεί στρατηγικά κρίσιμη σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύουν οι Financial Times. Τους τελευταίους έξι μήνες, το κινεζικό ναυτικό έστειλε αντιτορπιλικά και κορβέτες με αποστολή να προσεγγίζουν –και ενίοτε να παραβιάζουν– τα χωρικά ύδατα των ιαπωνικών νήσων Ριούκου (ή Νανσέι, σύμφωνα με το Τόκιο). Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Κίνα διαθέτει πλέον σε μόνιμη ανάπτυξη ένα ή και δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο δυτικός Ειρηνικός Ωκεανός θα αποτελέσει το πεδίο μάχης ενδεχόμενης σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που θα ξεσπάσει με αφορμή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν. Ιάπωνες ειδικοί αναφέρουν ότι οι κινήσεις του κινεζικού ναυτικού είναι στην πραγματικότητα γυμνάσια, με στόχο την εκτίμηση του χρόνου αντίδρασης των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή. Το επιτελικό σχέδιο του κινεζικού στρατού για εισβολή στην Ταϊβάν περιλαμβάνει την από αέρος καταστροφή οχυρωμένων αεροπορικών βάσεων στην ανατολική ακτή της νήσου και τον αποκλεισμό της από την προερχόμενη από την Οκινάουα και το Γκουάμ αμερικανική βοήθεια. «Στο παρελθόν, οι κινήσεις κινεζικών πολεμικών πλοίων αφορούσαν κυρίως τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στο σύμπλεγμα των Σενκακού. Γίνεται, όμως, ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κατάσταση γίνεται απειλητική για τις νήσους Νανσέι και για την ίδια την Ταϊβάν», λέει στέλεχος του Πενταγώνου. Ουάσιγκτον και Τόκιο εργάζονται εντατικά προετοιμάζοντας το έδαφος για ανάπτυξη εκστρατευτικού σώματος Αμερικανών πεζοναυτών εξοπλισμένων με προηγμένα πυραυλικά συστήματα στις νήσους Νανσέι, θέτοντας σε κίνδυνο τα κινεζικά πολεμικά πλοία.

Κινεζικά γυμνάσια εισβολής στην Ταϊβάν-1

«Οι κινεζικές δυνάμεις θα επιδιώξουν γρήγορη και αποφασιστική νίκη. Για να το καταφέρουν πρέπει να καταστρέψουν την αεροπορία και τo πολεμικό μας ναυτικό στα ανατολικά», λέει απόστρατος Ταϊβανός ανώτατος αξιωματικός του στρατού. Σε περίπτωση πολέμου, τα σχέδια του επιτελείου στην Ταϊπέι κάνουν λόγο για απόπλου του στόλου της Ταϊβάν προς τα ανατολικά, καθώς ενδεχόμενη κινεζική επίθεση αναμένεται να προέλθει από τα δυτικά. Η πολεμική αεροπορία έχει εκπονήσει σχέδια απόκρυψης των αεροσκαφών της σε σήραγγες του όρους Χουαλιέν στα ανατολικά της χώρας. Τον Νοέμβριο, την ώρα που υπουργός της κυβέρνησης της Ταϊβάν συμμετείχε σε υπό αμερικανική αιγίδα ψηφιακή σύνοδο για τη δημοκρατία, δορυφόρος της Ταϊπέι εντόπισε κινεζική δραστηριότητα σε νησίδα μόλις 100 ναυτικά μίλια από την ιαπωνική νήσο Νανσέι. Τα κινεζικά πλοία που εντοπίσθηκαν είναι ικανά να μεταφέρουν στρατεύματα, ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη, κατάλληλος εξοπλισμός για αποβατική επιχείρηση με στόχο την αεροπορική βάση και τις σήραγγες στο Χουαλιέν.

Ταϊπέι, Ουάσιγκτον και Τόκιο παρακολουθούν τις κινήσεις του Πεκίνου και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Γίνεται συνεχώς λόγος για τις δραστηριότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στα νοτιοδυτικά και στα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν ονομάζεται διαχείριση πεδίου μάχης στα ανατολικά χωρικά μας ύδατα. Προετοιμάζονται υπολογίζοντας τους χρόνους αντίδρασης και τις ικανότητες της αεράμυνας», λέει ο Σου Γιεν Τσι, ερευνητής του ινστιτούτου Council on Strategic and Wargaming Studies της Ταϊπέι. Τις τελευταίες ημέρες, κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από 50 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, με το προηγούμενο ρεκόρ να καταρρίπτεται την Κυριακή με 39 παραβιάσεις της ζώνης αεράμυνας. Των παραβιάσεων είχε προηγηθεί κοινή αεροναυτική άσκηση μεταξύ του ιαπωνικού και του αμερικανικού ναυτικού στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, με τη συμμετοχή των αεροπλανοφόρων «Καρλ Βίνσον» και «Αβραάμ Λίνκολν».

Η ενίσχυση του κινεζικού οπλοστασίου και ειδικά του πολεμικού ναυτικού με νέας γενιάς πλοία επιφανείας και αεροσκάφη τύπου Στελθ αποτελεί μέρος της φιλοδοξίας του προέδρου Σι να μετατρέψει το κινεζικό ναυτικό σε θαλάσσια δύναμη ικανή να εκτελεί αποστολές σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή: REUTERS

Οι κάτοικοι

Ποσοστό 90% των κατοίκων της Ταϊβάν έλκει την καταγωγή του από την ηπειρωτική Κίνα. Σήμερα, όμως, όπως ποτέ άλλοτε, οι κάτοικοι επιδιώκουν να υπογραμμίσουν την πολιτισμική απόσταση που τους χωρίζει από την Κίνα. Ο κραυγαλέος αυταρχισμός του Πεκίνου και οι διεκδικήσεις του για επανένωση με την Ταϊβάν έχουν συσπειρώσει τους Ταϊβανούς. Για το Πεκίνο, η τάση της σύγχρονης ταϊβανικής κοινωνίας να αποστασιοποιηθεί από την ενδοχώρα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες του καθεστώτος να προσελκύσει με την πειθώ την Ταϊβάν στον γεωπολιτικό του γαλαξία. Τον Οκτώβριο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε για τους κινδύνους των αποσχιστικών τάσεων: «Οσοι λησμονούν την κληρονομιά τους, προδίδουν την πατρίδα τους και επιδιώκουν τη διαίρεση της χώρας δεν θα έχουν καλό τέλος». Παρότι η πλειοψηφία των κατοίκων δεν επιθυμεί συγχώνευση με την Κίνα, οι Ταϊβανοί δεν συμφωνούν επίσης με τις προτάσεις για επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της νήσου, που θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Κίνα. Το αδιέξοδο είναι, όμως, επικίνδυνο. Οσο περισσότερο εδραιώνεται το πατριωτικό φρόνημα των Ταϊβανών, τόσο το Πεκίνο θα αυξάνει την ένταση και τις διπλωματικές πιέσεις. Την Τετάρτη, Λιθουανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν την αλλαγή της ονομασίας γραφείου διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στο Βίλνιους, αποφεύγοντας τον όρο «Ταϊβάν» και επιλέγοντας το «Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στη Λιθουανία». Η Κίνα έχει περιορίσει για τον λόγο αυτό τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Λιθουανία και έχει ασκήσει πιέσεις σε πολυεθνικές επιχειρήσεις να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα της Βαλτικής, απειλώντας με αποκλεισμό από την κινεζική εσωτερική αγορά.

Πηγή: THE NEW YORK TIMES

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή