Βρετανία: Στη δημοσιότητα η έκθεση για το Partygate – Κόλαφος για τον Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Στη δημοσιότητα η έκθεση για το Partygate – Κόλαφος για τον Μπόρις Τζόνσον

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown. Κόλαφος για το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον που δεν έδρασε όπως θα έπρεπε, βάσει των περιορισμών που το ίδιο είχε επιβάλει.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρος της έκθεσης για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, δόθηκε τελικώς σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του ιστοχώρου Gov.uk όπου βρίσκεται πλέον δημοσιευμένο.

Ο λόγος για ένα αρχείο τύπου pdf συνολικά 12 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον δεν έδρασε όπως θα έπρεπε, βάσει των περιορισμών που το ίδιο είχε επιβάλει. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται:

  • Κάποια από τα επίμαχα πάρτι «δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί να γίνουν» και άλλα από αυτά «δεν θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί όπως εξελίχθηκαν».
  • Το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιήθηκε για συναθροίσεις χωρίς όμως την απαιτούμενη σαφή εξουσιοδότηση και επίβλεψη.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς επρόκειτο για χώρο εργασίας.
  • Μέλη του προσωπικού λέγεται πως ήθελαν να καταγγείλουν συμπεριφορές με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ένιωσαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα ή τα περιθώρια ώστε να το πράξουν.
  • Η συμπεριφορά που επέδειξαν οι υπεύθυνοι της Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων συναθροίσεων που έλαβαν χώρα εκεί εν μέσω πανδημίας «είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί», ειδικά με φόντο την πανδημία και σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να ακολουθούν τους περιορισμούς.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν σοβαρές αποτυχίες («serious failure») ως προς την τήρηση των υψηλών στάνταρ που θα έπρεπε να αναμένονται από όσους εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε «απερισκεψία».   

Στο μικροσκόπιο της έρευνας της Σου Γκρέι μπήκαν συγκεκριμένα συνολικά 16 πάρτι, το πρώτο από τα οποία έλαβε χώρα τον Μάιο του 2020 και το τελευταίο τον Απρίλιο του 2021. Οι 12 από αυτές τις 16 συναθροίσεις διερευνώνται και από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιαρντ) που αναμένεται κάποια στιγμή να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό δικό της πόρισμα. Σημειωτέων πως μεταξύ των 16 πάρτι, υπάρχει και ένα που δεν έλαβε χώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό πως η πλευρά του Μπόρις Τζόνσον παρέλαβε τελικώς, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, κάποια από τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ανώτερη κρατική λειτουργός Σου Γκρέι γύρω από τις συνθήκες μέσα στις οποίες είχαν λάβει χώρα τα αμφιλεγόμενα «πάρτι» στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προβεί σε δήλωση ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων στις 15.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος), αφού έλαβε σήμερα το πρωί μία περιορισμένη «εκδοχή» των πορισμάτων της εσωτερικής έρευνας για τα σκάνδαλα των πάρτι της Ντάουνιγκ Στριτ εν μέσω lockdown, έπειτα από την ολοκλήρωσή της από τη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι και την παράδοσή της στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι τα ευρήματα της έρευνας επρόκειτο να δημοσιευθούν σήμερα στην ιστοσελίδα gov.uk όπως και τελικώς έγινε.

Το πόρισμα της έρευνας αναμενόταν αρχικά την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Σκότλαντ Γιαρντ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ανακοίνωσε την έναρξη δικής της έρευνας για την ίδια υπόθεση και ζήτησε τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας να μην υπεισέλθουν σε περιστατικά που ερευνά παράλληλα και η αστυνομία.

Το Sky News μετέδωσε ότι το έγγραφο που παραδόθηκε σήμερα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δεν συνιστά «την ολοκληρωμένη και τελική έκθεση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από την πλευρά τους να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο του πορίσματος.

Το περιεχόμενο της κρατικής έρευνας για τα κορωνοπάρτι αναμενόταν να κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού η αξιοπιστία του οποίου έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα το τελευταίο διάστημα.

Εάν τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922 Committee), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Με πληροφορίες από BBC, the Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT