ΗΠΑ: Πλήρη έγκριση έλαβε το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Πλήρη έγκριση έλαβε το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό

Πλήρη έγκριση χορήγησαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές στο εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη έγκριση χορήγησαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές στο εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο είχε λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ πλέον ολοκληρώθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η πλήρης ανασκόπησή του.

Η FDA ενέκρινε πλήρως το εμβόλιο της Pfizer τον περασμένο Αύγουστο.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όπως και οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, είχαν επιτρέψει αρχικά την επείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna.

Moderna: Άρχισαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου για την «Όμικρον»

Την περασμένη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι άρχισε τις κλινικές δοκιμές αναμνηστικής δόσης εμβολίου που σχεδιάστηκε ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Οι δοκιμές αυτές θα γίνουν με τη συμμετοχή συνολικά 600 ενηλίκων, οι μισοί από τους οποίους έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 πριν από τουλάχιστον 6 μήνες, και οι υπόλοιποι έχουν λάβει όχι μόνον αυτές τις δύο αρχικές δόσεις, αλλά και πριν από τουλάχιστον τρεις μήνες την αναμνηστική δόση που έχει ήδη εγκριθεί.

Η αναμνηστική δόση που έχει σχεδιαστεί ειδικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του ιού θα αξιολογηθεί ως εκ τούτου ταυτοχρόνως ως τρίτη ή ως τέταρτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, έξι μήνες μετά την λήψη της αναμνηστικής δόσης, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της Όμικρον μειώθηκαν έξι φορές από το μέγιστο που παρατηρήθηκε 29 ημέρες μετά τη χορήγησή της, αλλά εξακολουθούσαν να είναι ανιχνεύσιμα σε όλους τους μετέχοντες.

Με πληροφορίες από AP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή