Απρόσμενος θρίαμβος Κόστα στην Πορτογαλία

Απρόσμενος θρίαμβος Κόστα στην Πορτογαλία

Απόλυτη πλειοψηφία των Σοσιαλιστών, τρίτη δύναμη στη Βουλή η Ακροδεξιά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τις δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας, που προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και στο κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο Αντόνιο Κόστα κρατούσε μικρό καλάθι. Ο απερχόμενος κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε δημόσια ότι οι συμπατριώτες του δεν θέλουν να του δώσουν απόλυτη πλειοψηφία και ότι ήταν έτοιμος να εργαστεί για κυβέρνηση συνεργασίας.

Και όμως, αυτό που δεν πίστευε ούτε καν ο ίδιος έγινε πραγματικότητα. Προς γενική έκπληξη, οι Σοσιαλιστές (PS) όχι μόνο δεν υπέστησαν φθορά από τα επτά χρόνια διακυβέρνησης, αλλά ενίσχυσαν τη δύναμή τους, ξεπέρασαν κατά 14 μονάδες τους κυριότερους αντιπάλους τους (41,7% έναντι 27,8% της Κεντροδεξιάς) και κατέκτησαν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με 117 έδρες σε σύνολο 230.

«Οι Πορτογάλοι έδειξαν κόκκινη κάρτα σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής κρίσης. Διεμήνυσαν ότι επιθυμούν σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια», δήλωσε ο θριαμβευτής της αναμέτρησης ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του τη βραδιά της εκλογικής νίκης. Το μήνυμά του απευθυνόταν πρωτίστως στο Κ.Κ. Πορτογαλίας και στο Αριστερό Μπλοκ, τα οποία στήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τον Νοέμβριο, όταν αποφάσισαν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, επιβάλλοντας ουσιαστικά πρόωρη αναμέτρηση.

Ανάγνωση αποτελεσμάτων

Τα αριστερά κόμματα που προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης έχασαν περισσότερους από τους μισούς βουλευτές τους.

Τα προχθεσινά αποτελέσματα κάθε άλλο παρά δικαίωσαν τα αριστερά κόμματα, τα οποία έχασαν πάνω από το μισό της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, συγκεντρώνοντας αθροιστικά μόλις 9% έναντι 16% στην προηγούμενη αναμέτρηση. Παρ’ όλα αυτά, ο Κόστα απέφυγε τον πειρασμό της αλαζονείας ή της εκδικητικότητας. «Απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Δεν σημαίνει να κυβερνάμε μόνοι μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος και όλοι περιμένουν να δουν τη συνέχεια στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο σοσιαλιστής πολιτικός τόνιζε συστηματικά ότι τερμάτισε τη λιτότητα που εφάρμοσε η Δεξιά υπό την εποπτεία της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε μια χώρα που επλήγη σκληρά από την κρίση του 2011-2015, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Για την επόμενη τετραετία, υποσχέθηκε αύξηση του βασικού μισθού από 705 σε 900 ευρώ και άνοιγμα διαλόγου για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών.

Την ευφορία της Κεντροαριστεράς μετριάζει η σημαντική επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος Chega (Αρκετά). Ενώ το 2016 η Ακροδεξιά είχε μείνει στο περιθώριο, εκλέγοντας μόνον ένα βουλευτή, αυτήν τη φορά αναδείχθηκε τρίτη δύναμη της πορτογαλικής Βουλής με 12 βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή