«Παραδόθηκε» στους αντιεμβολιαστές η Οττάβα

«Παραδόθηκε» στους αντιεμβολιαστές η Οττάβα

Πιο μεταδοτική και ικανότερη να μολύνει εμβολιασμένους η νέα εκδοχή της «Όμικρον»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χάος, και στους αντιεμβολιαστές, παραδόθηκε το Σαββατοκύριακο η πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, η οποία κατακλύστηκε από την «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», δηλαδή οδηγών φορτηγών που διαμαρτύρονταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Η αυτοκινητοπομπή γρήγορα πλαισιώθηκε από χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας δεν έλειψαν οι βανδαλισμοί (μία διαδηλώτρια χόρεψε πάνω στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη), ενώ εμφανίστηκαν σημαίες με τη ναζιστική σβάστικα. Η αστυνομία ήδη ερευνά καταγγελίες για τη βεβήλωση ιστορικών μνημείων της πόλης, αλλά και για απειλές και εκφοβισμό αστυνομικών και δημοτικών υπαλλήλων.

Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν και το καναδικό Κοινοβούλιο. Επίσης παρενόχλησαν εργαζομένους σε συσσίτιο για αστέγους του δήμου, απαιτώντας να τους δοθούν τρόφιμα, καθώς τα εστιατόρια δεν τους είχαν δεχθεί επειδή αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα. Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν την πόλη και αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο. Εκρηκτική παρέμενε η κατάσταση και χθες Δευτέρα στην Οττάβα. Οι Αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν. Εκατοντάδες φορτηγά παρέμεναν σταθμευμένα στο κέντρο της πόλης προκαλώντας διαρκή ενόχληση με τις κόρνες τους και τη ρίψη πυροτεχνημάτων νυχθημερόν. Ο δήμαρχος της Οττάβας, Τζιμ Μόρισον, κάλεσε, χθες για ακόμη μία φορά, τους οδηγούς να εγκαταλείψουν την πόλη, τονίζοντας ότι οι πολίτες έδειξαν ιώβειο υπομονή.

«Παραδόθηκε» στους αντιεμβολιαστές η Οττάβα-1
Κονβόι από οδηγούς φορτηγών αλλά και πεζοί διαδηλώνουν από το Σαββατοκύριακο κοντά στο Κοινοβούλιο στην Οττάβα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους της πόλης. (REUTERS/Patrick Doyle)

Ο Τζάστιν Τριντό –ο οποίος βρέθηκε και θετικός στον κορωνοϊό– δήλωσε ότι «οι διαδηλωτές εκπροσωπούν μια ισχνή, αλλά θορυβώδη, μειοψηφία που εξαπολύει επίθεση κατά της επιστήμης, της κυβέρνησης και της κοινωνίας».

Συνέπειες για την αγορά εργασίας αναμένεται να έχει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη Γερμανία, εφόσον αποφασιστεί.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, συνέπειες για την αγορά εργασίας αναμένεται να έχει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη Γερμανία, εφόσον αποφασιστεί. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισπράττουν επίδομα ανεργίας και οι εργοδότες θα μπορούν να αρνηθούν να προσλάβουν υποψηφίους εργαζομένους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, Ντέτλεφ Σίλε, τονίζοντας ότι θα είναι κάποια από τα πράγματα που θα εξετασθούν στην περίπτωση που θεσπιστεί η υποχρέωση εμβολιασμού από όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, τελευταία στοιχεία για τη νέα εκδοχή της μετάλλαξης «Ομικρον» (ΒΑ.2) έρχονται από τη Δανία, όπου έχει ήδη κυριαρχήσει. Οπως διαπιστώνει η μελέτη, η νέα εκδοχή της «Ομικρον» είναι ακόμη πιο μεταδοτική και έχει μεγαλύτερη ικανότητα να προκαλέσει λοίμωξη σε εμβολιασμένους. Τέλος, Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν πως η μετάλλαξη «Ομικρον» προέρχεται από την εξέλιξη παλαιότερου κορωνοϊού στα ποντίκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT