Μπόρις Τζόνσον: Έντονες πιέσεις για διαφάνεια στο partygate

Μπόρις Τζόνσον: Έντονες πιέσεις για διαφάνεια στο partygate

Σε νέα φάση εισέρχεται το σκάνδαλο των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα φάση εισέρχεται το σκάνδαλο των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία. Παρότι,  σύμφωνα με αναλυτές, ο κίνδυνος άμεσου πολιτικού θανάτου του Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως  πέρασε, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραμένει υπό ασφυκτική πίεση να δημοσιεύσει το πλήρες πόρισμα της έκθεσης της Σου Γκρέι. Το πρωθυπουργικό γραφείο δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει μία δεύτερη πληρέστερη έκθεση, έπειτα από την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας στο θέμα.

Αυτό, όμως, που απασχολεί περισσότερο την αντιπολίτευση είναι κατά πόσον θα γίνει γνωστό το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας και αν θα δημοσιοποιηθούν τα πρόστιμα που ενδεχομένως επιβληθούν στον Τζόνσον και την παρέα του για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ό,τι ακριβώς συνέβη και με όλους τους παραβάτες του lockdown, δηλαδή θα παραμείνουν ανώνυμοι.

Δημοσιοποίηση της έκθεσης και τυχόν προστίμων ζητάει η αντιπολίτευση.

Βλέπουν συγκάλυψη

Η πιθανότητα συγκάλυψης εξόργισε την αναπληρώτρια επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Αντζελα Ράινερ, η οποία τόνισε ότι «η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να μάθει αν θα επιβληθεί ποινή στον πρωθυπουργό» και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από την αστυνομία. O επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, τόνισε επίσης ότι «η υπόθεση όζει συγκάλυψης».

Ο Μπόρις Τζόνσον χθες συναντήθηκε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και φαίνεται ότι κατάφερε να μεταστρέψει το κλίμα εναντίον του, με τη δέσμευση δημοσιοποίησης της επίμαχης έκθεσης και τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, τόνισε άλλωστε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών στηρίζει απόλυτα τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT