Ναός μαρτυράει τον ρόλο των Ελλήνων στη Μεσόγειο

Ναός μαρτυράει τον ρόλο των Ελλήνων στη Μεσόγειο

Μία νέα, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία, αναδεικνύοντας τη μακρά προσφορά των Ελλήνων στον πολιτισμό της Μεσογείου.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία, αναδεικνύοντας τη μακρά προσφορά των Ελλήνων στον πολιτισμό της Μεσογείου. Ο γενικός διευθυντής των ιταλικών μουσείων, Μάσιμο Οσάνα, δήλωσε αποκλειστικά στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι μια ανασκαφή από το Αρχαιολογικό Πάρκο της περιοχής Πέστουμ – Βέλια, στην Καμπανία, έφερε στο φως ένα ναό του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένο στη θεά Αθηνά.

Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν επίσης όπλα, αμφορείς και δύο κράνη ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Tα κράνη αυτά πιθανώς μεταφέρθηκαν στην Καμπανία από την αρχαία Αλέρια, την ελληνική αποικία της Κορσικής, όπου το 540 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ναυμαχία που έφερε αντιμέτωπους τους Ελληνες με τους Καρχηδόνιους και τους Ετρούσκους. Κατά τον Ηρόδοτο, τα πλοία των Ελλήνων υπερίσχυσαν, αλλά στη συνέχεια, λόγω των ζημιών που υπέστησαν, οι «Ελληνες της Κορσικής» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Σικελία και να ιδρύσουν την αποικία της Ελέας, στην Κάτω Ιταλία.

Πολεμικά λάφυρα

Ανασκαφή στην Ιταλία έφερε στο φως ιερό του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένο στη θεά Αθηνά.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως τα κράνη ανήκαν πιθανώς στους Ετρούσκους και πως οι αρχαίοι Ελληνες τα προσέφεραν στους θεούς ως πολεμικό λάφυρο. «Είναι λάφυρα που προσφέρθηκαν στην Αθηνά, κατά πάσα πιθανότητα τα λάφυρα της μάχης της Αλαλίας», είπε ο Οσανα. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που «ρίχνει νέο φως σε αυτή τη συναρπαστική σελίδα της αρχαίας ιστορίας».

Η ανακάλυψη του αρχαίου ναού ξεκαθαρίζει πολλές λεπτομέρειες πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια. «Η δόμηση του αρχαιότερου ναού χρονολογείται στο 540-530 π.Χ., δηλαδή τα χρόνια που ακολούθησαν αμέσως μετά τη μάχη της Αλαλίας», επεσήμανε ο Οσάνα. Ο πιο πρόσφατος ναός που έχει ανακαλυφθεί πιστεύεται ότι είναι της ελληνιστικής περιόδου και χρονολογείται στο 480-450 π.Χ. Είναι συνεπώς πιθανό ότι οι Ελληνες που έφυγαν από την Αλέρια έχτισαν τον ναό αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελέα. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία χρήζει περαιτέρω μελέτης και εμβάθυνσης και αποδεικνύει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στο εμπόριο και στον πολιτισμό της Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή