Γούπι Γκόλντμπεργκ: Απομακρύνθηκε από το ABC μετά τα προσβλητικά σχόλια για το Ολοκαύτωμα

Γούπι Γκόλντμπεργκ: Απομακρύνθηκε από το ABC μετά τα προσβλητικά σχόλια για το Ολοκαύτωμα

Η Γούπι Γκόλντμπεργκ απομακρύνθηκε για δύο εβδομάδες από την εκπομπή (talk show) «The View» στο οποίο είναι συμπαρουσιάστρια, εξαιτίας ενός σχολίου που έκανε σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Η Αμερικανίδα ηθοποιός είπε ότι η γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί «δεν αφορούσε φυλές»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γούπι Γκόλντμπεργκ απομακρύνθηκε για δύο εβδομάδες από την εκπομπή (talk show) «The View» στο οποίο είναι συμπαρουσιάστρια, εξαιτίας ενός σχολίου που έκανε σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Η Αμερικανίδα ηθοποιός είπε ότι η γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί «δεν αφορούσε φυλές». 

Λίγο μετά, ζήτησε συγγνώμη μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, ωστόσο η πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου ABC News Κιμ Γκόντγουιν έκρινε ότι αυτό δεν αρκεί. «Με άμεση ισχύ, θέτω την Γούπι Γκόλντμπεργκ σε αναστολή για δύο εβδομάδες για τα λανθασμένα και προβλητικά σχόλιά της», ανέφερε η Γκόντγουιν σε ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του τμήματος δημοσίων σχέσεων του δικτύου στο Twitter.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά απαραίτητες» πρόσθεσε. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα παρατηρούσα ότι η κουλτούρα στο ABC News είναι δυναμική, ευγενική, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό και διαφάνεια. Τα σχόλια της Γούπι δεν ευθυγραμμίζονται με αυτές τις αξίες» πρόσθεσε.

Η Γκόλντμπεργκ έκανε τα σχόλιά της κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την απαγόρευση του βιβλίου κόμικ «Maus» με θέμα το Ολοκαύτωμα από το πρόγραμμα σπουδών και τις σχολικές βιβλιοθήκες σε πολιτείες των ΗΠΑ. «Ας είμαστε ειλικρινείς για αυτό γιατί το Ολοκαύτωμα δεν έχει να κάνει με τη φυλή. Δεν είναι θέμα φυλής. Δεν είναι θέμα φυλής. Πρόκειται για την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο» είπε η ηθοποιός και παρουσιάστρια του talk show. «Αλλά πρόκειται για λευκούς υπέρμαχους της υπεροχής που διώκουν τους Εβραίους» αντέτεινε η συμπαρουσιάστριά της, Άνα Ναβάρο. «Αλλά αυτές είναι δύο λευκές ομάδες ανθρώπων!» απάντησε η Γκόλντμπεργκ. «Ας μιλήσουμε για αυτό που είναι. Είναι το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι ο ένας στον άλλον. Δεν έχει σημασία αν είστε μαύροι ή λευκοί, Εβραίοι, είναι ο ένας προς τον άλλον».

Στη συνέχεια και μέσα από την εκπομπή, δήλωσε ότι έκανε λάθος. «Το Ολοκαύτωμα αφορά πράγματι τη φυλή, επειδή ο Χίτλερ και οι Ναζί θεωρούσαν τους Εβραίους κατώτερη φυλή» είπε. «Τώρα, οι λέξεις έχουν σημασία και οι δικές μου δεν αποτελούν εξαίρεση. Μετανιώνω για τα σχόλιά μου και έκανα λάθος. Στέκομαι επίσης πλάι στους Εβραίους. Συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσα» ανέφερε.

Οι αντιδράσεις 

«Όχι Γούπι Γκόλντμπεργκ, το Ολοκαύτωμα αφορούσε τη συστηματική εξόντωση του εβραϊκού λαού από τους Ναζί, που θεωρήθηκε ότι είναι κατώτερης φυλής. Τους αφαίρεσαν την ανθρώπινη υπόστασή τους και χρησιμοποίησαν αυτή την ρατσιστική προπαγάνδα για να δικαιολογήσουν τη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος είναι επικίνδυνη», έγραψε στο Twitter ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, επικεφαλής της διεθνούς εβραϊκής ΜΚΟ Anti-Defamation League. 

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ ανήρτησε στο Twitter ότι ο «ρατσισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό της ναζιστικής ιδεολογίας».
«Οι Εβραίοι δεν προσδιορίζονταν από τη θρησκεία, αλλά από τη φυλή. Οι ρατσιστικές απόψεις των Ναζιστών πυροδότησαν γενοκτονία και μαζικές δολοφονίες».

Η συζήτηση στην εκπομπή με τα επίμαχα σχόλια της ηθοποιού προέκυψε έπειτα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ενός σχολείου στο Τενεσί να αφαιρέσει από το πρόγραμμα σπουδών της Β’ Γυμνασίου το βιβλίο κόμικ για το Ολοκαύτωμα με τίτλο «Maus» επικαλούμενο αισχρολογίες και γυμνό στο περιεχόμενο του βιβλίου του βραβευμένου με Πούλιτζερ καρτουνίστα Αρτ Σπίγκελμαν.

Το βιβλίο, το οποίο απεικονίζει τους Εβραίους ως ποντίκια και τους Ναζί ως γάτες, θεωρούνταν επί μακρόν μια ισχυρή και ακριβής αναπαράσταση της εξόντωσης εκατομμυρίων εβραίων από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γκόντγουιν στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ολόκληρος ο οργανισμός του ABC News βρίσκεται στο πλευρό των εβραίων συναδέλφων, φίλων, συγγενών και κοινοτήτων». Η συγγραφέας και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λούσι Λίπινερ προσφέρθηκε να συζητήσει το θέμα με την Γκόλντμπεργκ στην εκπομπή της ηθοποιού. «Μπορεί να είμαι 88 χρονών αλλά έχω την ενέργεια να έρθω στην εκπομπή σας και να μιλήσω στην Γούπι και σε όλα τα κορίτσια για το Ολοκαύτωμα», έγραψε η Λίπνερ στο Twitter. «Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση μαζί και να γιατρέψουμε τις πληγές».

Η Γκόλντμπεργκ έχει στο παρελθόν τηρήσει αμφιλεγόμενη στάση σε σημαντικά ζητήματα, όπως όταν είχε υπερασπιστεί τον κωμικό Μπιλ Κόσμπι την εποχή που αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από δεκάδες γυναίκες. Στη συνέχεια ανακάλεσε έπειτα από τις σοβαρές αντιδράσεις που προέκυψαν. Η ίδια είχε πει ότι ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη το 1977, δεν είχε ακριβώς διαπράξει βιασμό. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το The Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή