ΗΠΑ: «Επιδημία» η συνταγογράφηση αποπαρασιτικού για την αντιμετώπιση της covid

ΗΠΑ: «Επιδημία» η συνταγογράφηση αποπαρασιτικού για την αντιμετώπιση της covid

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες γιατροί στις ΗΠΑ συνεχίζουν να συνταγογραφούν το σκεύασμα ιβερμεκτίνη για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορωνοϊού, κόντρα στα επιστημονικά δεδομένα και τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών φορέων.

Πολλοί από τους εν λόγω γιατρούς ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες του οργανισμού Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC), ο οποίος προωθεί το αποπαρασιτικό φάρμακο όπως και άλλες μη ενδεδειγμένες θεραπείες.

Το πρωτόκολλο θεραπείας του οργανισμού περιλαμβάνει την ιβερμεκτίνη, άλλα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα βιταμινών και βότανα, κανένα από τα οποία δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι δρα κατά της COVID-19.

Η ομάδα δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας όταν λίγα ήταν ακόμη γνωστά για τη θεραπεία του κορωνοϊού και απαιτούνταν έγκαιρη παρέμβαση, τονίζει ο Δρ Πολ Μάρικ, επικεφαλής του FLCCC και ειδικός στις πνευμονοπάθειες και στην εντατική θεραπεία.

«Αναπτύξαμε ένα πρωτόκολλο για την έγκαιρη θεραπεία της COVID-19», σημειώνει και προσθέτει: «Γιατί να περιμένουμε μέχρι οι ασθενείς να παρουσιάσουν σοβαρή πνευμονική νόσο; Δεν μπορούν να αναπνεύσουν».

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι υπάρχουν θεραπείες και εμβόλια που αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

«Υπάρχει μια ομάδα γιατρών που θα εγκαταλείψει την επιστήμη προκειμένου να ικανοποιήσει τις αντιεπιστημονικές απαιτήσεις των ασθενών», τονίζει ο Δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, καθηγητής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών και διευθυντής της Ομάδας Ερευνών Εμβολίων της Mayo Clinic. «Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Δεν χρησιμοποιείτε ενδεδειγμένες θεραπείες και αυτό είναι λάθος».

Η Δρ Μίριαμ Μεράντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανοσολογίας στο Mount Sinai’s Icahn School of Medicine, χαρακτήρισε το πρωτόκολλο θεραπείας «τρομακτικό» και «επικίνδυνο».

Τι είναι η ιβερμεκτίνη 

Αν και η ιβερμεκτίνη δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος έγκειται στην επιλογή της έναντι του εμβολιασμού ή των εγκεκριμένων θεραπειών κατά της COVID-19.

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση και η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δράση της οργάνωσης FLCCC. Παρόμοια στάση τήρησαν και το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών, το Αμερικανικό Συμβούλιο Αλλεργίας και Ανοσολογίας και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Οι επαγγελματικές οργανώσεις μπορεί να μην θέλουν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με την ιβερμεκτίνη, σημειώνουν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε απορρίψει τη χρήση της ιβερμεκτίνης για την COVID-19. Είναι απογοητευτικό το ότι γιατροί συνεχίζουν να τη συνταγογραφούν και να απομακρύνουν τους ανθρώπους από αποτελεσματικές θεραπείες… Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», τονίζει ο Δρ Άμις Αντάλια, ερευνητής στο Johns Hopkins.

«Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική σταυροφορία, έξω από τη σφαίρα της επιστημονικής συζήτησης», σημειώνει.

Η ιβερμεκτίνη έχει πάρει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία ορισμένων παρασιτικών λοιμώξεων. Το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία ή την πρόληψη παρασίτων σε ζώα.

Πενταπλασιάστηκαν τα περιστατικά δηλητηριάσεων

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέχρι το καλοκαίρι, τα κέντρα δηλητηριάσεων κατέγραψαν πενταπλάσια αύξηση στις κλήσεις που σχετίζονται με την ιβερμεκτίνη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Τα στοιχεία από την Αμερικανική Ένωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων δείχνουν ότι τα κρούσματα δηλητηρίασης από ιβερμεκτίνη αυξήθηκαν κατά 212% την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 21 Σεπτεμβρίου 2021.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι λάμβαναν ιβερμεκτίνη που προοριζόταν για ζώα με αποτέλεσμα να χρειάζονται επείγουσα φροντίδα. «Δεν είστε άλογα. Δεν είστε αγελάδες», σημείωνε η FDA σε γνωμοδότησή της τον Αύγουστο και καλούσε τους πολίτες να σταματήσουν τη χρήση της.

Ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν να τη συνταγογραφούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να την καλύπτουν. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, τα ιδιωτικά προγράμματα και τα προγράμματα Medicare εκτιμάται ότι πλήρωσαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια δολάρια για συνταγές ιβερμεκτίνης μόνο σε μία εβδομάδα του περασμένου Αυγούστου.

«Οι δαπάνες για φθηνά φάρμακα όπως η ιβερμεκτίνη μπορούν να αυξηθούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Κάο-Πινγκ Τσούα, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Οι εταιρείες μπορεί να γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά ίσως να είναι απρόθυμοι να πράξουν οτιδήποτε λόγω δημοσίων σχέσεων».

Πρόσκληση για συζήτηση στην Ουάσιγκτον

Παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, τα μέλη του FLCCC συνέχισαν να πιέζουν για τη χορήγηση ιβερμεκτίνης μέσα από εμφανίσεις τους σε συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, εκπομπές συζητήσεων και podcast. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρον Τζόνσον κάλεσε τους ιδρυτές του FLCCC σε μια στρογγυλή τράπεζα στην Ουάσιγκτον με θέμα την προώθηση της ιβερμεκτίνης. Η συζήτηση διάρκειας πέντε ωρών φιλοξενήθηκε στο Rumble, ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των συντηρητικών.

Σε email που απέστειλε τη Δευτέρα σε μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, ο Δρ. Χούμαν Νούρτσασμ ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει δράση. «Πιστεύω ότι όλα αυτά αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια για τη δημόσια υγεία», σημείωσε. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε στη USA TODAY ότι «η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19 δεν έχει τεκμηριωθεί».

Πηγή: USA TODAY

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή