Οσμάν Καβαλά: Τουρκία κατά Συμβουλίου της Ευρώπης

Οσμάν Καβαλά: Τουρκία κατά Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την τουρκική υπόθεση κατά του επιχειρηματία – ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την τουρκική υπόθεση κατά του επιχειρηματία – ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας. Ειδικότερα, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει ανάμειξη στην τουρκική δικαιοσύνη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πριν από δύο χρόνια πως ο Καβαλά πρέπει να αποφυλακιστεί αμέσως και απεφάνθη ότι η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του. Ωστόσο η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην απόφαση. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, δεν επιβεβαίωσε την απόφαση της επιτροπής υπουργών, που συνήλθε χθες. Προανήγγειλε ωστόσο τη δημοσιοποίηση της απόφασης σήμερα.

H εκ νέου παραπομπή της υπόθεσης του επιχειρηματία – ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά στο ΕΔΑΔ ερμηνεύεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ ως ανάμειξη στην τουρκική δικαιοσύνη.

«Κατά την άποψή μας εξηγήθηκε αναλυτικά ότι η χώρα μας συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η κράτηση τoυ Καβαλά οφείλεται σε άλλη εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και κλήθηκε να εξεταστεί το θέμα βάσει νομικών αρχών… Είναι προφανές ότι αυτή η μεροληπτική απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, αγνοώντας τη συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία στο εσωτερικό δίκαιο, έχει βλάψει τη φήμη του ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να εγκαταλείψει τη μονόπλευρη και επιλεκτική προσέγγισή της. Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση δίκαια και θα λάβει υπόψη την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία στο εσωτερικό δίκαιο για το θέμα αυτό λαμβάνοντας μια απόφαση σύμφωνα με τη νομολογία και τις αρχές του, χωρίς να ενεργεί ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ήταν το σχόλιο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή