Αγριογούρουνα εισβολείς στην Καλιφόρνια

Αγριογούρουνα εισβολείς στην Καλιφόρνια

Απολύτως ασφαλή νιώθουν τα άγρια ζώα σε όλη την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο χάρη στην περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων, αλλά και στην ικανότητα της τοπικής άγριας πανίδας να συμβιώνει αρμονικά με τους ανθρώπους γείτονές της.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως ασφαλή νιώθουν τα άγρια ζώα σε όλη την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο χάρη στην περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων, αλλά και στην ικανότητα της τοπικής άγριας πανίδας (γαλοπούλες, λίγκες, ελάφια, αγριόγατες, αλεπούδες, μεταξύ πολλών άλλων) να συμβιώνει αρμονικά με τους ανθρώπους γείτονές της. Το ίδιο δεν ισχύει, πάντως, με τα αγριογούρουνα. Τα επίμονα αυτά θηλαστικά, απόγονοι οικόσιτων χοίρων, καταστρέφουν γρασίδια κατοικιών και γηπέδων γκολφ, απειλούν τα πόσιμα ύδατα της περιοχής και παρεμποδίζουν τη συγκομιδή των σταφυλιών στην κοιλάδα Νάπα της βόρειας Καλιφόρνιας. «Είναι ζημιογόνα ζώα για όλους. Είναι πολύ πολύ καταστροφικά», τονίζει ο Ερικ Σκλαρ, μέλος της επιτροπής θήρας και αλιείας της πολιτείας και υποστηρικτής νομοσχεδίου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε κυνηγούς να σκοτώνουν αγριογούρουνα.

Καταστροφές

Εδώ και δεκαετίες, τα αγριογούρουνα με τους κοφτερούς χαυλιόδοντές τους έχουν καταστρέψει καλλιέργειες καλαμποκιού, φιστικιών και βάμβακος στο Τέξας και σε πολιτείες του Νότου των ΗΠΑ. Το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά το κόστος της αγροζημίας που προκαλούν τα αγριογούρουνα σε 2,5 δισ. δολάρια τον χρόνο. Με σωματικό βάρος που συχνά ξεπερνά τα 100 κιλά, τα ζώα αυτά μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικά, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο ανθρώπων. Τουλάχιστον 30 πολιτείες της χώρας αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού.

Αγριογούρουνα εισβολείς στην Καλιφόρνια-1
Στο προάστιο του Σαν Φρανσίσκο, Λαφαγέτ, ο δήμος δαπάνησε 110.000 δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών από αγριογούρουνα, ενώ η επαφή τους με το νερό μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο. (Jim Wilson/The New York Times)

Τουλάχιστον 30 πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού.

Στο προάστιο του Σαν Φρανσίσκο, Λαφαγέτ, ο δήμος δαπάνησε πριν από την πανδημία 110.000 δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών από αγριογούρουνα που αναζητούσαν ρίζες και βολβούς κάτω από το γρασίδι του γηπέδου ποδοσφαίρου και μπέιζμπολ. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προσέλαβε ειδικό των παγίδων για τη σύλληψη και εξόντωση των «δραστών». Κτηνίατροι συστήνουν, όμως, σε όσους έλθουν αντιμέτωποι με αγριογούρουνο να σκαρφαλώσουν σε δέντρο ή στην οροφή αυτοκινήτου. «Δεν ξέρουν να σκαρφαλώνουν», εξηγεί κτηνίατρος.

Κίνδυνο για το περιβάλλον αποτελεί η εισβολή εκατοντάδων γουρουνιών στις πηγές των ποταμών που τροφοδοτούν την τεχνητή λίμνη Σαν Λεάντρο, πηγή του πόσιμου ύδατος σε Οκλαντ, Αλαμίντα, Πίτμοντ, Χέιγουορντ και άλλες κοινότητες. Τα γουρούνια είναι φορείς μολυσματικών παραγόντων, όπως το βακτήριο E. coli, αλλά και λεπτοσπείρωσης, τοξοπλάσμωσης και σαλμονέλας, ενώ η επαφή τους με το νερό μπορεί να μεταδώσει τις ασθένειες αυτές στον άνθρωπο.

Τα γουρούνια, που δεν είναι γηγενή στην αμερικανική ήπειρο, στερούν την τροφή από την τοπική πανίδα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες βελανιδιών και πολλών τροφών αναγκαίων για την επιβίωση άλλων ζώων. Το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά πως οι ΗΠΑ φιλοξενούν σήμερα περισσότερα από 6 εκατομμύρια αγριογούρουνα, συνήθως υβρίδια οικόσιτων χοίρων, «συνταξιδιωτών» των πρώτων Ευρωπαίων εξερευνητών πριν από πέντε αιώνες, που ζευγάρωσαν με ευρασιατικούς άγριους χοίρους. «Ο συνδυασμός αυτός δημιούργησε υπερεισβολέα», λέει στέλεχος της υπηρεσίας καταγραφής αγροζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή