Μαρόκο: Μάχη νυχθημερόν για τη σωτηρία παιδιού που έπεσε την Τρίτη σε πηγάδι (βίντεο)

Μαρόκο: Μάχη νυχθημερόν για τη σωτηρία παιδιού που έπεσε την Τρίτη σε πηγάδι (βίντεο)

Γενική κινητοποίηση στη χώρα για τη διάσωση του πεντάχρονου Ραγιάν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνική υπόθεση έχει καταστεί πλέον στο Μαρόκο η επιχείρηση διάσωσης ενός πεντάχρονου αγοριού που βρίσκεται για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή μέσα σε στενό πηγάδι. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν τούνελ για να προσεγγίσουν το παιδί που έπεσε στο ανοίγματος 45 εκατοστών πηγάδι που στενεύει όσο βαθαίνει εμποδίζοντας τους διασώστες να κατέβουν και να προσεγγίσουν το αγόρι.

Η μαροκινή τηλεόραση μεταδίδει απευθείας τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, που πλέον έχουν στη διάθεσή τους κάθε μέσον για να ανασύρουν το παιδί, όπως μπουλντόζες, γερανούς κλπ.

Ο μικρός Ραγιάν έπεσε κατά λάθος την Τρίτη το βράδυ σε ένα ξερό πηγάδι βάθους 32 μέτρων κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του σε χωριό σε μικρή απόσταση από την περιοχή Μπαμπ Μπερέντ, στην επαρχία Σεφσαουέν, στο βόρειο Μαρόκο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Σε μια στιγμή απροσεξίας, ο μικρός έπεσε μέσα στο πηγάδι που επισκεύαζα. Δεν μπόρεσα να κλείσω μάτι όλη νύχτα», δήλωσε ο πατέρας του Ραγιάν στον ιστότοπο Le360.

Τα συνεργεία διάσωσης πέτυχαν τον εφοδιασμό του πεντάχρονου «με νερό, τρόφιμα και οξυγόνο μέσω σωλήνων», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Πέντε εκσκαφείς που εστάλησαν στο σημείο σκάβουν το έδαφος που βρίσκεται γύρω από το πηγάδι. «Οι εργασίες εκσκαφής έχουν φτάσει σε βάθος άνω των 19 μέτρων», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές τις οποίες επικαλείται το MAP.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων, που καταβάλλουν νυχθημερόν προσπάθειες για 24ωρο για να απεγκλωβίσουν το αγόρι, δεν μπορούσαν να κατέβουν απευθείας μέσα στο πηγάδι, καθώς η «διάμετρός του δεν ξεπερνά τα 45 εκατοστά», δήλωσε ο Αμπντελχάμπι Τεμράνι υπεύθυνος της επιχείρησης διάσωσης του πεντάχρονου στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Al Oula.

Το ατύχημα του μικρού Ραγιάν έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση και πολλά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Twitter υπάρχει και σχετικό hashtag.

«Η καρδιά όλων των Μαροκινών βρίσκεται μαζί με αυτόν τον άγγελο», αναφέρεται σε μήνυμα χρήστη του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης.

Δύσκολη επιχείρηση

Ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Αμπντελχαμπί Τεμράνι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Oula ότι η διάμετρος του πηγαδιού είναι μικρότερη από 45 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φύση του εδάφους καθιστά πολύ επικίνδυνη την απόπειρα διεύρυνσης της τρύπας, γεγονός που σημαίνει ότι η μοναδική λύση είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές γύρω από το πηγάδι.

Η μετάδοση της επιχείρησης διάσωσης από πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας έχει προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ που παρακολουθούν εναγωνίως την τύχη του παιδιού.

Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής και αστέρι της “Παρί Σεν Ζερμέν”, ο Ασράφ Χακίμι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιχείρηση συνοδεύοντάς το κείμενο με emojis με μια ραγισμένη καρδιά και με χέρια σε στάση προσευχής.

Στο κύμα αλληλεγγύης συμμετέχει και ο αλγερινός άσσος της “Μάντσεστερ Σίτι”, ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο οποίος ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία του Ραγιάν συνοδευόμενη από το hashtag “Μείνε Δυνατός”.

Η τύχη του μικρού αγοριού όμως έχει προσελκύσει και πλήθη πολιτών που έχουν μεταβεί στον τόπο της επιχείρησης, γεγονός που ασκεί έντονη πίεση στους διασώστες, οι οποίοι επιχειρούν κάτω από “δύσκολες συνθήκες”, όπως είπε ο Μπαϊτάς.

“Καλούμε τους πολίτες να αφήσουν τους διασώστες να κάνουν τη δουλειά τους και να σώσουν αυτό το παιδί”, είπε.

Το ατύχημα θυμίζει την τραγωδία που σημειώθηκε στην Ισπανία στις αρχές του 2019 όταν ένα 2χρονο αγόρι ανασύρθηκε νεκρό έπειτα από πτώση του σε ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι διαμέτρου 25 εκατοστών και βάθους πάνω από 70 μέτρων. Το πτώμα του μικρού Ζουλέν Ροσέλο είχε ανασυρθεί έπειτα από μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που είχε διαρκέσει 13 ημέρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, France 24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή