Βραζιλία: Ένας «Τζορτζ Φλόιντ» κάθε 23 λεπτά – Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία

Βραζιλία: Ένας «Τζορτζ Φλόιντ» κάθε 23 λεπτά – Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία

Ένας μαύρος δολοφονείται στη Βραζιλία κάθε 23 λεπτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται ακτιβιστές έπειτα από τον πρόσφατου μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό νεαρού Κονγκολέζου σε παραλία του Ρίο. Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για αύριο, Σάββατο.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας μαύρος δολοφονείται στη Βραζιλία κάθε 23 λεπτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται ακτιβιστές. Το θέμα επέστρεψε στο προσκήνιο έπειτα από τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό νεαρού Κονγκολέζου προ ημερών σε παραλία του Ρίο, μόλις λίγα μέτρα μακριά από κάποια από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Ο 24χρονος Κονγκολέζος Moïse Mugenyi Kabagambe λέγεται, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πως πήγε στις 24 Ιανουαρίου σε ένα beach bar σε μια από τις παραλίες του Ρίο, όπου είχε εργαστεί ανασφάλιστος για ένα διάστημα, να ζητήσει τα περίπου 30 ευρώ που του χρωστούσαν οι πρώην εργοδότες του. Εκεί ωστόσο, ο 24χρονος, που ζούσε τα τελευταία περίπου έντεκα χρόνια στη Βραζιλία, δέχθηκε φονική επίθεση με ξύλα και γροθιές, με αποτέλεσμα τελικώς να χάσει τη ζωή του. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν γίνει τρεις συλλήψεις.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ωστόσο πως είναι σοκαριστικά μεγάλος των αριθμών των μαύρων που χάνουν κατά τρόπο βίαιο τη ζωή τους στη Βραζιλία, κάνοντας λόγο για μια υπόθεση τύπου «Τζορτζ Φλόιντ» κάθε 23 λεπτά.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη βία έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας: στο Ρίο ντε Τζανέιρο κοντά στη σημείο της δολοφονίας του Κονγκολέζου, αλλά και στο Σάο Πάολο, στο Μπέλο Χοριζόντε κ.ά.

Με πληροφορίες από the Guardian  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή