Πεκίνο 2022: Γιατί οι Κινέζοι επιτίθενται στην αθλήτριά τους στο πατινάζ

Πεκίνο 2022: Γιατί οι Κινέζοι επιτίθενται στην αθλήτριά τους στο πατινάζ

Η Ζου Γι είχε ατυχείς εμφανίσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα, προκαλώντας κύμα μίσους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδιοπομπαίο τράγο κατέστησαν την αμερικανοθρεμμένη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ζου Γι πολλοί Κινέζοι, με αναρτήσεις μίσους σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις δύο ατυχείς παρουσίες της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η 19χρονη αθλήτρια είχε αρνητική εικόνα την Κυριακή στο ομαδικό, κρατώντας την εθνική Κίνας εκτός μεταλλίων λόγω προβληματικής εμφάνισης στον πάγο, ιδίως στην προσπάθειά της για άλματα.

Πεκίνο 2022: Γιατί οι Κινέζοι επιτίθενται στην αθλήτριά τους στο πατινάζ-1

Ακολούθως τη Δευτέρα η έφηβη Κινέζα έπεσε δύο φορές κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Κινέζους χρήστες στην πλατφόρμα Weibo, παρόμοια του Twitter, με hashtag  που έγραφε «η Ζου Γι έπεσε κάτω» (#ZhuYiFellDown), πριν αφαιρεθεί από τους διαχειριστές της πλατφόρμας.

Οι πιο ήπιοι επικριτές της Ζου χαρακτήρισαν τις εμφανίσεις της ντροπιαστικές, ενώ άλλοι προχώρησαν περισσότερο, επικρίνοντάς την για το αμερικανικό παρελθόν της και τη μέτρια γνώση της κινεζικής γλώσσας.

Κεντρικό ρόλο στο κύμα επικρίσεων κατά της Ζου παίζει το γεγονός ότι η Ζου, γέννημα-θρέμμα των ΗΠΑ που πριν τέσσερα χρόνια αποφάσισε να αντικαταστήσει το αμερικανικό της διαβατήριο με κινεζικό, επελέγη να εκπροσωπήσει την Κίνα αντί κάποιας γεννημένης και μεγαλωμένης στην Κίνα αθλήτριας.

Πεκίνο 2022: Γιατί οι Κινέζοι επιτίθενται στην αθλήτριά τους στο πατινάζ-2

Πολλοί μάλιστα έφτασαν να ισχυριστούν ότι η Ζου Γι επελέγη επειδή ο πατέρας είναι γνωστός επιστήμονας.

Η διαχείριση του Weibo έσπευσε και έσβησε τουλάχιστον 300 αναρτήσεις μίσους, ενώ ανέστειλε και τη λειτουργία κάποιων λογαριασμων στην πλατφόρμα.

Πολλοί συγκρίνουν τη Ζου με το νέο μεγάλο αστέρι του κινεζικού σκι, την Αϊλίν Γκου, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και είναι και εκείνη γεννημένη στις ΗΠΑ. Ωστόσο η Γκου λατρεύεται στην Κίνα, φέρει μάλιστα το προσωνύμιο «Πριγκίπισσα του Χιονιού» και τονίζεται πόσο καλά κινεζικά μιλάει και πόσο έχει αγκαλιάσει την κινεζική κουλτούρα. Ήδη έχει αλλάξει το όνομά της στο κινεζικότερο Γκου Άι Λινγκ.

Πηγή: BBC, CNN, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή