Συσπειρώνει την Ε.Ε. η ρωσική επιθετικότητα

Συσπειρώνει την Ε.Ε. η ρωσική επιθετικότητα

Ερευνα του ευρωπαϊκού ινστιτούτου ECFR με αφορμή το Ουκρανικό

συσπειρώνει-την-ε-ε-η-ρωσική-επιθετικό-561710350

Αλλαγή αντιλήψεων έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η ρωσική συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού ινστιτούτου ECFR. Η πλειονότητα των Γάλλων (51%), των Γερμανών (52%), των Ιταλών (51%), των Πολωνών (73%) και των Σουηδών (55%) εκτιμά ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία εντός του έτους. Μόνο η Φινλανδία ξεχωρίζει, με ποσοστό 44% των πολιτών να υποστηρίζουν ότι μία ρωσική εισβολή είναι εφικτή.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ώρα είναι κατάλληλη για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το Κίεβο. Σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν το ΝΑΤΟ ως τον πρωταρχικό υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Το αίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ή βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, η Σουηδία, η Ρουμανία, αλλά και η Ιταλία.

Συσπειρώνει την Ε.Ε. η ρωσική επιθετικότητα-1

Μακροπρόθεσμα βάρη

Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι οι πολίτες των επτά ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Φινλανδία) εμφανίζονται πρόθυμοι να επωμισθούν νέα και μακροπρόθεσμα αμυντικά βάρη, ως αποτέλεσμα της υπεράσπισης της Ουκρανίας.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων εκτιμά ότι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το Κίεβο.

Τα βάρη αυτά περιλαμβάνουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα, επιπλέον κόστος ενέργειας, νέες πολιτικές οικονομικών κυρώσεων, κυβερνοεπιθέσεις και απειλή νέων πολεμικών συρράξεων από το ρωσικό κράτος.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις επτά χώρες ανέφερε ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα αποτελεί σημαντική γεωπολιτική απειλή εξαιτίας της παρούσας κρίσης. Οι πολίτες σε Πολωνία, Σουηδία και Ρουμανία εκτιμούν ότι κάθε θυσία αξίζει για να αποκρουστεί ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, ο Ρώσος πρόεδρος πέτυχε άθελά του να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να σκεφτούν σοβαρά για τη βιωσιμότητα της μετα-ψυχροπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Αυτό που θα προκαλέσει, όμως, την έκπληξη του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων πολιτών να προστατεύσουν την Ουκρανία.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι ενεργή και ενδυναμώνεται συνέχεια, ανεξάρτητα από τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις και είναι έτοιμη να απαντήσει σε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η σφυγμομέτρηση, όμως, δείχνει επίσης ότι η Ευρώπη δεν έχει φθάσει ακόμη στο σημείο που θα την έκανε έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για την προστασία της Ουκρανίας», λέει ο συντάκτης της μελέτης Ιβάν Κράστεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή