Ουκρανικό: Διπλωματία κάτω από ομοβροντίες

Ουκρανικό: Διπλωματία κάτω από ομοβροντίες

Σε εξέλιξη τα παράλληλα στρατιωτικά γυμνάσια Μόσχας και Κιέβου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από χθες τα κοινά γυμνάσια Ρωσίας και Λευκορωσίας στο έδαφος της τελευταίας, υπό την επωνυμία «Συμμαχική Αποφασιστικότητα», μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική κινητοποίηση κοντά στα ουκρανικά σύνορα, που μεταφράζεται ως επίδειξη ισχύος της Μόσχας έναντι του Κιέβου. Παράλληλα, το ρωσικό ναυτικό διεξάγει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα, με την ουκρανική κυβέρνηση να διαμαρτύρεται ότι παρεμποδίζεται η διεθνής ναυσιπλοΐα. Η Ουκρανία απαντά με τα δικά της στρατιωτικά γυμνάσια που άρχισαν χθες και θα διαρκέσουν, όπως και τα ρωσικά, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

«Επικίνδυνη στιγμή»

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όπου επισκέφθηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι βρισκόμαστε «στην πιο δύσκολη στιγμή» της ουκρανικής κρίσης, αν και εξομολογήθηκε ότι δεν πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη λάβει την απόφαση να εισβάλει στη γειτονική του χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη στιγμή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων αυξάνεται, ενώ το περιθώριο προειδοποίησης για πιθανή επίθεση μειώνεται». Την τοξική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ρωσίας – Βρετανίας εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία, το 2018, ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, στο Λονδίνο.

«Ειλικρινά λυπούμαι, αλλά αυτό που έχουμε είναι ένας διάλογος ανάμεσα στον μουγγό και στον κουφό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τρας, για να προσθέσει: «Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος ώστε τα τεθωρακισμένα της να διασχίσουν εύκολα τα ουκρανικά εδάφη. Σήμερα το έδαφος στις συνομιλίες με τους Βρετανούς συναδέλφους μας ήταν εξίσου παγωμένο». Από την πλευρά της, η Τρας επέμεινε ότι «αν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλάει για διπλωματική λύση, δεν έχει παρά να αποσύρει τα στρατεύματα και να σταματήσει τις απειλές της».

«Ηταν όπως ο διάλογος ανάμεσα στον μουγγό και στον κουφό», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τη Βρετανίδα Λιζ Τρας.

Οι τέσσερις χώρες

Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) συναντήθηκαν εκ νέου χθες στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις προοπτικές εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ για την ουκρανική κρίση.

Εξάλλου, η Ε.Ε. παρέδωσε στη Μόσχα τις απαντήσεις της επί των ρωσικών προτάσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μιλώντας εξ ονόματος και των 27 κρατών-μελών. Νωρίτερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι, αν υπάρξει ενιαία απάντηση από την Ε.Ε., τότε αυτό θα είναι το τέλος του διαλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή