Ο πόλεμος της μάσκας μαίνεται στις ΗΠΑ

Ο πόλεμος της μάσκας μαίνεται στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο ακόμη ενός ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται στις ΗΠΑ, σχετικά με την ορθότερη διαχείριση της πανδημίας και την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας, βρίσκεται η μάσκα.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο ακόμη ενός ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται στις ΗΠΑ, σχετικά με την ορθότερη διαχείριση της πανδημίας και την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας, βρίσκεται η μάσκα. Είναι, άραγε, αναγκαίο να εξακολουθήσουν οι Αμερικανοί να καλύπτουν τα πρόσωπά τους στους κλειστούς χώρους και στα σχολεία, ή όλα αυτά ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν; Πολιτειακές αρχές, όπως της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ, έσπευσαν να άρουν την υποχρέωση μάσκας. Αντιθέτως, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι, παρά τη σχετική ύφεση της πανδημίας, οι μάσκες σε κλειστούς χώρους και σχολικές αίθουσες είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στις πολιτείες όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί αναγκαία τη χρήση της σε κλειστούς χώρους και σχολεία, ενώ διάφορες πολιτείες εισηγούνται το αντίθετο.

Αυτό, άλλωστε, κατέστησε σαφές η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Οπως τόνισε επανειλημμένως, ακόμα και σε πολιτείες όπου η υποχρέωση μάσκας έχει αρθεί, οι πολίτες οφείλουν να ακολουθήσουν τις συστάσεις του CDC και να συνεχίσουν να τη φορούν. Το γεγονός ότι κάποιες πολιτείες επέλεξαν να διατυπώσουν διαφορετικές από το κράτος συστάσεις δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν, εξηγεί η κ. Ψάκι. «Μιλάμε για Βαβέλ. Είναι δυνατόν να μη βρίσκονται σε σύγχυση οι Αμερικανοί;», αναρωτήθηκε. «Η συμβουλή μας και, φυσικά, η σύσταση των ειδικών είναι σαφής: αν βρίσκεστε σε περιοχή υψηλής μετάδοσης της COVID-19, δηλαδή σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, πρέπει να φοράτε μάσκα στους κλειστούς χώρους, όπως οφείλουν να πράττουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες».

Παλαιότερα, ο Λευκός Οίκος είχε εγκαλέσει τους κυβερνήτες πολιτειών που είχαν αποφασίσει να μη συμμορφωθούν με τις συστάσεις του ομοσπονδιακού υγειονομικού φορέα, όπως ο Ρεπουμπλικανός Ρος ντε Σάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα. Σήμερα, καθώς και Δημοκρατικοί κυβερνήτες σπεύδουν να κάνουν πραγματικότητα την επιστροφή στην κανονικότητα, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στο ότι αυτοί οι κυβερνήτες ούτε απαγορεύουν τις μάσκες ούτε εκβιάζουν με άρση των χρηματοδοτήσεων όποιον δεν υπακούει στο μέτρο, αλλά δίνουν στους πολίτες την ελευθερία να επιλέξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή