Αυστραλία: Είδος υπό εξαφάνιση και επισήμως τα κοάλα

Αυστραλία: Είδος υπό εξαφάνιση και επισήμως τα κοάλα

Μέσα σε τρία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως είδος υπό εξαφάνιση χαρακτηρίζει πλέον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας τα κοάλα, λόγω της δραματικής μείωσης των ευκαλύπτων, των δέντρων που παρέχουν τη βασική διατροφή των θηλαστικών αυτών με το φύλλωμά τους.

Ύστερα από πολυετείς πιέσεις των ζωοφιλικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, την Παρασκευή η Αυστραλία έθεσε στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό τα συμπαθέστατα μαρσιποφόρα λόγω του αποτελέσματος των πυρκαγιών και της αποψίλωσης των δασών κυρίως στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Έτσι προς το παρόν τα κοάλα θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση στις ανατολικές πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Κουίνσλαντ και της περιφέρειας της πρωτεύουσας Καμπέρας.

Είναι μόλις 10 χρόνια αφότου τα κοάλα μπήκαν στην προηγούμενη κατηγορία κινδύνου, αυτή των ευάλωτων ζώων, στις ίδιες πολιτείες.

Κάθε φορά που ξεσπά πυρκαγιά σε δάσος της Αυστραλίας, πολλά κοάλα είτε πεθαίνουν είτε υφίστανται σοβαρά προβλήματα από τις φλόγες. Όμως είναι η ελάττωση του φυσικού τους περιβάλλοντος, δηλαδή οι ευκάλυπτοι, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τα ζώα αυτά που απαντώνται μόνο στην Αυστραλία όπως και πολλά άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Έτσι η Αυστραλία έχει χάσει το 30% του πληθυσμού των κοάλα μέσα σε τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε πέρυσι το Αυστραλιανό Ίδρυμα Κοάλα. Το 2018 ήταν αρκετά πάνω από 80.000 τα κοάλα στη χώρα, και το 2021 είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 58.000. Ειδικά στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, η μείωση τους ανήλθε στο 41%.

Πηγή: Reuters, Al Jazeera

Ειδήσεις σήμερα

Νέα δεδομένα από την ηλεκτροκίνηση

Σε οικονομικό αποκλεισμό ο Καναδάς

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή