Γκέρχαρντ Σρέντερ: Ο αμφιλεγόμενος πρώην καγκελάριος

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Ο αμφιλεγόμενος πρώην καγκελάριος

Ο Σρέντερ είναι φίλος με τον Πούτιν και πρόσφατα διορίστηκε στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Γερμανίας να αποκηρύξει τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ εντείνεται όσο οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία. «Δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Δεν εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης. Δεν κυβερνά», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNN κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για τον ρόλο του πρώην καγκελαρίου.

Ο Σρέντερ είναι φίλος με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία ανέλαβε διευθυντικά αξιώματα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream II, στην πετρελαϊκή Rosneft και πιο πρόσφατα στην εταιρεία αερίου Gazprom.   

«O Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι μία από τις πιο ντροπιαστικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της γερμανικής δημοκρατίας», έγραψε χθες στους Financial Times o Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Επιφανείς Σοσιαλδημοκράτες αποστασιοποιούνται από τον πρώην καγκελάριο. «Δεν γνωρίζω κανέναν στο κόμμα που να συμμερίζεται τις απόψεις του», είπε η πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ. «Είναι πολύ σαφές ότι η επιθετικότητα προέρχεται από τη Ρωσία και πως στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πιστεύουμε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, αν υπάρξει κλιμάκωση». Ταυτόχρονα όμως, είπε η Ντράιερ, «χρειαζόμαστε ένα κανάλι, μέσω του οποίου να μπορέσουμε ξανά να μιλήσουμε για αφοπλισμό». Δεν είναι σαφές αν το τελευταίο σχόλιο αναφερόταν στον Σρέντερ.

Μετά και τον τελευταίο διορισμό του Σρέντερ στο εποπτικό συμβούλιο της Gazprom, γερμανικές οργανώσεις ζήτησαν να του αφαιρεθούν τα προνόμια του πρώην καγκελαρίου. «Καλώ τον κ. Σρέντερ να παραδώσει το γραφείο, το υπηρεσιακό όχημα και τους συνεργάτες που πληρώνει το γερμανικό κράτος», είπε στην εφημερίδα Bild ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γερμανών Φορολογουμένων, Μίχαελ Γέγκερ. «Χρησιμοποιεί την υποδομή που του παρέχει ο Γερμανός φορολογούμενος για να ασκεί πίεση υπέρ ρωσικών επιχειρηματικών συμφερόντων».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή