Ουκρανικό: Διπλωματικός πυρετός για αποτροπή πολέμου

Ουκρανικό: Διπλωματικός πυρετός για αποτροπή πολέμου

Επιταχύνεται η έξοδος Δυτικών διπλωματών και πολιτών από τη χώρα

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται η έξοδος Δυτικών διπλωματών και πολιτών από την Ουκρανία, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία συμπίπτουν στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι μια εισβολή του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να εκδηλωθεί από στιγμή σε στιγμή. Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε χθες ότι «υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις περί επικείμενης (ρωσικής) εισβολής στην Ουκρανία», ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εκτιμούσε πως η προαναγγελθείσα, από την Ουάσιγκτον, εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει «οποιαδήποτε ημέρα από εδώ και εμπρός». Διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας Αμερικανοί αξιωματούχοι διακίνησαν το σενάριο περί ρωσικής εισβολής την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Ανοιχτός στην παράταση διαλόγου με την Ουάσιγκτον ο Πούτιν, καθώς το Κρεμλίνο καλεί το Κίεβο να αποσύρει την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης», δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει τη δυσφορία του για την πολύ υψηλών τόνων πολεμική φιλολογία της Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι σπέρνει τον πανικό και υπονομεύει το εθνικό νόμισμα. «Προσπαθούν να μας τρομάξουν… Εμείς θα κάνουμε αυτή την ημερομηνία ημέρα εθνικής ενότητας», τόνισε στο ίδιο διάγγελμα, καλώντας τους πολίτες να υψώσουν τη σημαία και να βγουν στους δρόμους με κίτρινα και μπλε πανό – τα χρώματα της Ουκρανίας. Η Μόσχα ωστόσο επιμένει να αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και υποστηρίζει ότι «η υστερία της Δύσης έχει φτάσει στο ζενίθ». Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στην Ουάσιγκτον μήνυμα υπέρ της συνέχισης του διπλωματικού διαλόγου γύρω από τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Μόσχα.

Ουκρανικό: Διπλωματικός πυρετός για αποτροπή πολέμου-1

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία παρά μόνον αν προκληθούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, με συνέντευξή του στον Guardian, όπου προσέθεσε: «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν επίθεση κατά της Ρωσίας δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν αντεπιτεθούμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν προκλητικά Ρώσους πολίτες – στο Ντονμπάς ή οπουδήποτε αλλού».

Ουκρανικό: Διπλωματικός πυρετός για αποτροπή πολέμου-2
Την ετοιμότητα της Γερμανίας για «σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία γύρω από τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας» εξέφρασε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή τους. (Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS)

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ουκρανού πρεσβευτή στο Λονδίνο, Βαντίμ Πριστάικο, στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, κατά την οποία η χώρα του θα μπορούσε να αποσύρει το αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφευχθεί πόλεμος με τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καλωσόρισε αυτή την τοποθέτηση υπογραμμίζοντας ότι, αν συνοδευτεί από τις ανάλογες πράξεις, «θα ήταν μια σημαντική συμβολή για να δοθούν ουσιώδεις απαντήσεις στις ρωσικές ανησυχίες». Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ ο ίδιος ο Πριστάικο εμφανίστηκε λίγο αργότερα να ανασκευάζει την προηγούμενη τοποθέτησή του. Την ετοιμότητα της Γερμανίας για «ένα σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία γύρω από τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας» εξέφρασε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς από το Κίεβο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών. Ο Γερμανός ηγέτης καυτηρίασε τη συγκέντρωση τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί, στην παρούσα φάση, κάτι τέτοιο. Σήμερα ο Ολαφ Σολτς θα ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα.

Ουκρανικό: Διπλωματικός πυρετός για αποτροπή πολέμου-3
Στρατιώτες και πολίτες της Ουκρανίας σε εγρήγορση για ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία. Στα ανατολικά σύνορα της χώρας, οι στρατιώτες στα χαρακώματα ζουν μια καθημερινότητα σε ρυθμό πολέμου. (A.P. Photo/Vadim Ghirda)

Δείγμα αποκλιμάκωσης

Σε μια υποψία αποκλιμάκωσης των τόνων, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα, ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα στρατιωτικά γυμνάσια της χώρας του ολοκληρώθηκαν και άλλα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Εξάλλου, ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας, Βίκτορ Χρένιν, είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Αλεξέι Ρέζνικοφ για την αποτροπή της κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών. Ο Ουκρανός αξιωματούχος έκανε λόγο για θετική ένδειξη και πρώτο βήμα προς τη συνεργασία.

Το Ντονμπάς στο τραπέζι

Μια κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στη Δούμα. Το ρωσικό Κοινοβούλιο καλείται να τοποθετηθεί επί δύο προτάσεων που ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση, από τη Μόσχα, των αυτόκλητων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πρόκειται για τις περιοχές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που κατέλαβαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην κρίση του 2014, αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής από τη Ρωσία. Η πρώτη εκ των δύο προτάσεων, που κατατέθηκε από βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, καλεί ευθέως τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών – κάτι που θα σήμαινε αυτομάτως την ακύρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ 
για το Ουκρανικό. Η δεύτερη προέρχεται από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και καλεί τον πρόεδρο να αποφασίσει, αφού γνωμοδοτήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Ενδεχόμενη έγκρισή της θα αποτελούσε διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Κρεμλίνου, καθώς θα του έδινε χρόνο να διαπραγματευτεί με ένα Κίεβο που θα έβλεπε πάνω από το κεφάλι του να αιωρείται η δαμόκλειος σπάθη ενός νέου εθνικού ακρωτηριασμού, μετά εκείνον της Κριμαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή