Στις Βρυξέλλες έφτασε το «κομβόι της ελευθερίας»

Στις Βρυξέλλες έφτασε το «κομβόι της ελευθερίας»

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονταν χθες οι Βρυξέλλες καθώς περίπου 500 οχήματα, η «ευρωπαϊκή αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», πλησίαζαν στη βελγική πρωτεύουσα.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονταν χθες οι Βρυξέλλες καθώς περίπου 500 οχήματα, η «ευρωπαϊκή αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», πλησίαζαν στη βελγική πρωτεύουσα. Στόχος των Ευρωπαίων αντιεμβολιαστών, που εμπνεύστηκαν από την ομώνυμη κινητοποίηση στον Καναδά, ήταν να δώσουν «πανευρωπαϊκό χαρακτήρα» στα αιτήματά τους για κατάργηση των μέτρων κατά της COVID και της χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού. Η βελγική αστυνομία είχε από νωρίς χθες αναπτύξει δυνάμεις στις εισόδους της πόλης και γενικότερα της Φλάνδρας, καθώς οι συγκεντρώσεις οχημάτων είχαν απαγορευθεί. Κάποιοι διαδηλωτές, πάντως, που έφτασαν πεζή στη βελγική πρωτεύουσα στρατοπέδευσαν στο «Πάρκο της Πεντηκονταετίας» με σημαίες και κόρνες, φωνάζοντας συνθήματα. Οι βελγικές Αρχές υπενθύμιζαν στους συμμετέχοντες, που οργανώνονταν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ότι απαγορεύεται η πρόσβαση της διαδήλωσης στη βελγική πρωτεύουσα. Μερικοί διαδηλωτές που πήραν μέρος στο «κομβόι ελευθερίας» της Γαλλίας έφυγαν από το Παρίσι την Κυριακή με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, εκατοντάδες διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στη Λιλ της Γαλλίας, στα σύνορα με το Βέλγιο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονταν στις Βρυξέλλες και στα γαλλοβελγικά σύνορα.

Στις Βρυξέλλες έφτασε το «κομβόι της ελευθερίας»-1
Η βελγική αστυνομία ανέπτυξε δυνάμεις στις εισόδους των Βρυξελλών. Κάποιοι διαδηλωτές που έφτασαν πεζή στη βελγική πρωτεύουσα στρατοπέδευσαν στο «Πάρκο της Πεντηκονταετίας» με σημαίες και κόρνες. (EPA/OLIVIER HOSLET)

Επεισόδια στο Παρίσι

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές με εκκωφαντική μουσική και διάσημα τραγούδια.

Την Κυριακή, στο Παρίσι, οι αρνητές των εμβολίων που συμμετείχαν στην αυτοκινητοπομπή συνεπλάκησαν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους απομακρύνουν. Συνελήφθησαν 97 άτομα. Αδοξο τέλος είχε η κινητοποίηση των Καναδών αντιεμβολιαστών και κυρίως η προσπάθεια οικονομικού αποκλεισμού της χώρας. Το βράδυ της Κυριακής η καναδική αστυνομία έβαλε τέλος στον αποκλεισμό της γέφυρας Αμπάσαντορ, της οδικής σύνδεσης του Οντάριο με τις ΗΠΑ. Οι αστυνομικοί με καλυμμένα πρόσωπα και όπλα κατάφεραν με μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση να απομακρύνουν τους αντιεμβολιαστές και τα οχήματά τους και προχώρησαν σε συλλήψεις. Η γέφυρα παραδόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία, αλλά παραμένουν εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, δυναμική αποκτά η «αμερικανική αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας» με προορισμό την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί αντιεμβολιαστές θα ξεκινήσουν για τη διοικητική πρωτεύουσα των ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου. Εναν πρωτότυπο και πιο ειρηνικό τρόπο χρησιμοποίησαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας προκειμένου να απομακρύνουν τους αντιεμβολιαστές που διαδήλωναν κατά των υγειονομικών μέτρων, οι οποίοι έχουν καταλάβει τον περίγυρο της Βουλής στο Ουέλιγκτον. Η αστυνομία με εκκωφαντική μουσική και διάσημα τραγούδια, όπως το Macarena και το Baby Shark, θέλησε να κάνει τους διαδηλωτές να φύγουν, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Εξάλλου, προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προσανατολίζεται η Γερμανία έπειτα από τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο τα περισσότερα μέτρα θα αρθούν στις 20 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή