Μπλίνκεν: Δεν υπάρχει ουσιώδης αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα

Μπλίνκεν: Δεν υπάρχει ουσιώδης αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξαν ότι θα αναζητήσουν τη λύση μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο «ενεργός» παραμένει ο συναγερμός για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα σενάριο που δεν απέκλεισε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμα του, το βράδυ της Τρίτης.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι συνεχίζει να απομακρύνει μέρος των στρατευμάτων της από τα ουκρανικά σύνορα, ωστόσο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αποδείξεις για αυτό είναι ισχνές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «ουσιαστική αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων», σημειώνοντας ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε δυνάμεις, ειδικά αυτών των κλάδων που θα μπορούσαν να μπουν στην εμπροσθοφυλακή οποιασδήποτε νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας». «Εξακολουθούν να βρίσκονται και να συγκεντρώνονται στα σύνορα», τόνισε.

Μόσχα

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν επανέλθει στις “κανονικές” θέσεις τους στα δυτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως μέσα σε ίσως τρεις με τέσσερις εβδομάδες η διάταξη των δυνάμεων στη δυτική περιφέρεια της Ρωσίας θα επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση», δήλωσε στο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Γιούρι Φιλάτοφ. Και συνέχισε: «Διεξάγουμε προγραμματισμένες ασκήσεις με λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Θα τελειώσουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και αυτά τα στρατεύματα θα αποσυρθούν. Μπορείτε να το ελέγξετε την ερχόμενη εβδομάδα».

Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά είχε δώσει στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με κονβόι ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων τα οποία παρουσιάζονται να επιστρέφουν από την Κριμαία. Παράλληλα, και η πλευρά της Λευκορωσία δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Ρωσίας – Λευκορωσίας που διεξάγονται αυτές τις ημέρες εντός των λευκορωσικών συνόρων, δεν πρόκειται να παραμένει κανένας Ρώσος στρατιώτης πίσω στη Λευκορωσία.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν έχει – προς το παρόν – πειστεί για τις ρωσικές κινήσεις αποκλιμάκωσης: «Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Μπλίνκεν: Δεν υπάρχει ουσιώδης αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα-1

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στις 13:30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς στο Twitter. 

Ειδικότερα, ο Λέιντς σημείωσε: «Πριν από την αυριανή Σύνοδο ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης θα υπάρξει άτυπη συνάντηση μίας ώρας των μελών των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας) για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία και την 

G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο μια σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ θα προεδρεύσει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία διεξάγεται αυτό το σαββατοκύριακο, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προεδρεύει εφέτος της G7. «Θα πρόκειται κυρίως για τη συνέχιση της συνεννόησης σχετικά με την κρίση που προκλήθηκε από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία».

Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία, και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Μονάχου, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. 

Μπλίνκεν: Δεν υπάρχει ουσιώδης αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα-2

Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα διοργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις του που αναπαράγει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

«Όταν συναντηθήκαμε, ο κ. Ζελένσκι έβλεπε θετικά μια συνάντηση ‘Πούτιν, Ζελένσκι, Ερντογάν’ και αν ο κ. Πούτιν είναι υπέρ, αυτή η συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, που είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, μετέβη στην ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και πρότεινε να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή