Ο κρυφός κίνδυνος του κρασιού για την υγεία

Ο κρυφός κίνδυνος του κρασιού για την υγεία

Με την κατανάλωση δύο μεσαίων ποτηριών εξαντλείται το ημερήσιο όριο πρόσληψης σακχάρου.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς όσους απολαμβάνουν καθημερινά το κρασί τους απηύθυναν Βρετανοί ειδικοί, επισημαίνοντας ότι με την κατανάλωση δύο μεσαίων ποτηριών εξαντλούν το ημερήσιο όριο πρόσληψης σακχάρου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι στο κρασί κρύβονται αρκετές θερμίδες, καθώς υπολογίζεται ότι δύο ποτήρια περιέχουν περίπου το ίδιο θερμιδικό φορτίο με ένα χάμπουργκερ. Η βρετανική Συμμαχία για το Οινόπνευμα και την Υγεία (AHA), στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 60 υγειονομικές οργανώσεις, επισημαίνει ότι στις φιάλες του κρασιού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διατροφικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται στο σκοτάδι.

Στην ανακοίνωση, επίσης, τονίζεται ότι τα διαφορετικά κρασιά περιέχουν διαφορετικά επίπεδα σακχάρων και θερμίδων. Καθώς, όμως, στη σήμανση κάθε φιάλης δεν περιλαμβάνονται διατροφικές πληροφορίες, οι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν τι πίνουν και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους.

Η κυβερνητική σύσταση στη Βρετανία προβλέπει την πρόσληψη 30 γραμμαρίων ελεύθερων σακχάρων σε ημερήσια βάση. Αυτή η ποσότητα μπορεί να εξαντληθεί με δύο μέτρια ποτήρια κρασιού. Επίσης, σημειώνεται ότι τα κρασιά με τα περισσότερα σάκχαρα είναι αυτά που διαθέτουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Καθώς ο καταναλωτής δεν διαθέτει πληροφορίες για το κρασί που επιλέγει, είναι πιθανόν να παραπλανηθεί, πιστεύοντας ότι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα συνιστά πιο «υγιεινή επιλογή» και είναι ταυτόσημη με μικρότερη πρόσληψη σακχάρων. Ετσι μπορεί να ξεπεράσει την ημερήσια ποσότητα που συνιστούν οι ειδικοί, χωρίς να το καταλάβει.

Η Συμμαχία για το Οινόπνευμα και την Υγεία, επίσης, μελέτησε το θερμιδικό φορτίο που έχει το κρασί, διαπιστώνοντας ότι δύο μεσαία ποτήρια, από εκείνα που είναι πλουσιότερα σε θερμίδες, «κρύβουν» υψηλότερο θερμιδικό φορτίο από ένα χάμπουργκερ. Συνήθως, τα κρασιά που περιέχουν περισσότερες θερμίδες είναι εκείνα που έχουν και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

O σερ Ιαν Γκίλμορ, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος της Συμμαχίας, τονίζει ότι η απουσία σήμανσης με τη διατροφική αξία κάθε κρασιού είναι αδιανόητη και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να την επιβάλει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή