Η βουβωνική πανώλη, σταθμός στα εργασιακά

Η βουβωνική πανώλη, σταθμός στα εργασιακά

Επειτα από μια τρομακτική πανδημία, πολλοί επιζώντες διακατέχονται από μιαν αίσθηση ματαιότητας για τη δουλειά τους και για το χάσμα ανάμεσα στους εαυτούς τους και στους πλούσιους.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια τρομακτική πανδημία, πολλοί επιζώντες διακατέχονται από μιαν αίσθηση ματαιότητας για τη δουλειά τους και για το χάσμα ανάμεσα στους εαυτούς τους και στους πλούσιους. Κάποιοι νιώθουν ότι τους αξίζει μια καλύτερη ζωή και παραιτούνται μαζικά. Αυτό συνέβη στην Ευρώπη μετά την επιδημία βουβωνικής πανώλης, τον 14ο αιώνα.

Οσο σαρωτικός ήταν ο απολογισμός της επιδημίας που σάρωσε την Ευρασία ανάμεσα στο 1347 και το 1351, άλλο τόσο δραματικές ήταν οι εργασιακές διαμάχες που ακολούθησαν. Εντέλει, ξέσπασαν βίαιες εξεγέρσεις. Με δεδομένο το πού βρισκόμαστε σήμερα, ίσως αξίζει να μελετήσουμε την αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν από την πανδημία στις αιματηρές εξεγέρσεις.

Στο μικροσκόπιο η αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν από την πανδημία του 14ου αιώνα στις αιματηρές εξεγέρσεις.

Το πρώτο που είχαν ανάγκη οι εργαζόμενοι μετά την πανδημία της πανώλης ήταν καλύτερες αμοιβές για να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό που κάλπαζε. Οταν οι ευγενείς και οι γαιοκτήμονες δεν υποχωρούσαν, αυτοί άφηναν τα αλέτρια και έψαχναν καλύτερες συνθήκες αλλού. Στις ΗΠΑ, μόνο τον Νοέμβριο παραιτήθηκε το 3% του εργατικού δυναμικού, ενώ σημαντικές απεργίες των τελευταίων μηνών (στην Kellogg’s, στην Deere) ήταν νικηφόρες για τα συνδικάτα.

Στην Ευρώπη

Τελικά, στην Ευρώπη η πίεση έγινε υπερβολική κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Πλήθη εργατών έκαιγαν τα αρχεία που τους έδεναν με συγκεκριμένους εργοδότες. Στις μεγάλες εξεγέρσεις του Μεσαίωνα δεν έλαβαν μέρος μόνον εργάτες της γης αλλά και τεχνίτες, χτίστες, μικροέμποροι, ακόμη και κληρικοί. Σήμερα, η Αριστερά και η Δεξιά περιγράφουν με διαφορετικούς όρους το χάσμα ανάμεσα στους πολλούς και στις κορυφές του πλούτου. Αλλά όλοι έχουμε βαθύτατη συναίσθηση αυτού του χάσματος. Την ίδια ώρα, οι ελίτ μας προτιμούν να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα πλούτη, αντί να σκεφτούν μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή