Γαλλία: Στα άδυτα του κόμματος του Ζεμούρ

Γαλλία: Στα άδυτα του κόμματος του Ζεμούρ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στην προεκλογική εκστρατεία του ακροδεξιού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ διείσδυσε ο δημοσιογράφος Βενσάν Μπρεσόν της εφημερίδας Le Monde, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα και τις μεθόδους της. O Μπρεσόν περιγράφει τη ρατσιστική κουλτούρα του κόμματος «Η Ανακατάληψη» του Ζεμούρ, καθώς και τον «σκιώδη στρατό του Facebook», που έχει αφοσιωθεί στην προώθηση των προεδρικών φιλοδοξιών του και στη διαχείριση της σελίδας Wikipedia του Ζεμούρ. «Επίσημα, αν είσαι μαύρος ή αραβικής καταγωγής, ο Ζεμούρ θα σε στηρίξει δηλώνοντας ότι πιστεύει στην ενσωμάτωση.

Καλείσαι έτσι να προσαρμοστείς στη γαλλική κουλτούρα. Στην πραγματικότητα, πολλοί στο κόμμα σε αντιμετωπίζουν περιφρονητικά, θεωρώντας ότι είσαι λιγότερο Γάλλος. Και αυτοί είναι οι μετριοπαθείς…» γράφει στο βιβλίο του ο 27χρονος.

Στην εκστρατεία του Γάλλου πολιτικού διείσδυσε Γάλλος δημοσιογράφος, γράφοντας βιβλίο για τα τεκταινόμενα σε αυτήν.

Ο Ζεμούρ, παρότι πιστός στην ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία μουσουλμάνοι μετανάστες αντικαθιστούν τους γηγενείς πληθυσμούς, με βάση σχέδιο σκοτεινών κέντρων, αρνείται επίμονα ότι είναι ρατσιστής. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ο Ζεμούρ παλεύει για τη δεύτερη θέση με την κεντροδεξιά υποψήφια Βαλερί Πεκρές και τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Μπρεσόν περιγράφει συνομιλία δύο στελεχών του Ζεμούρ, οι οποίοι αναφέρονται στους μαύρους υπαλλήλους με τον υβριστικό όρο «μαμαντού». Ο νεαρός δημοσιογράφος προήχθη στην ομάδα προστασίας των αρχηγείων του κόμματος, με την υποχρέωση να κοιμάται στα γραφεία μία φορά την εβδομάδα. «Με εντυπωσίασε η έλλειψη ασφάλειας. Κανείς δεν έλεγξε τα στοιχεία μου, καθώς δεν χρησιμοποίησα το πραγματικό μου όνομα. Θα μπορούσα να έχω ψάξει το γραφείο του Ζεμούρ τη νύχτα. Δεν το έκανα, καθώς είμαι δημοσιογράφος και όχι κατάσκοπος». Η εκστρατεία Ζεμούρ ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να γίνουν μέρος άτυπης στρατιάς στο Facebook, δημιουργώντας λογαριασμούς με στόχο τη διεξαγωγή ιντερνετικού πολέμου κατά των αντιπάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή