Ρωμαϊκή νεκρόπολη αποκαλύφθηκε στη Γάζα

Ρωμαϊκή νεκρόπολη αποκαλύφθηκε στη Γάζα

Εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως τυχαία κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στην ακτογραμμή του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως τυχαία κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στην ακτογραμμή του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στο σημείο ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ρωμαϊκό νεκροταφείο 2.000 ετών, με τουλάχιστον 20 περίτεχνα διακοσμημένους τάφους. Το υπουργείο Αρχαιοτήτων και Τουρισμού ανακοίνωσε χθες την ανακάλυψη, λέγοντας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο εύρημα της τελευταίας δεκαετίας.

Το νεκροταφείο εντοπίστηκε από εργάτες που δούλευαν στην περιοχή για την ανοικοδόμηση οικιστικού συμπλέγματος, με χρηματοδότηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η ανασκαφή παραδόθηκε και ερευνάται από ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα βρουν κι άλλους τάφους στο νεκροταφείο, του οποίου η έκταση δεν ξεπερνά τα πενήντα τετραγωνικά. Oι αρχαιολόγοι έχουν έως τώρα ανοίξει μόνο δύο τάφους. Στον ένα βρήκαν σκελετικά υπολείμματα και στον άλλο κτερίσματα, κυρίως πήλινα αγγεία.

Οι περίτεχνα διακοσμημένοι τάφοι του 1ου αιώνα μ.Χ. ήταν η τελευταία κατοικία εύπορων κατοίκων της περιοχής.

Ο Τζαμάλ Αμπού Ριντά, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Γάζας, τόνισε ότι από το σχήμα των τάφων και την περίτεχνη διακόσμησή τους εικάζεται ότι εκεί είχαν ταφεί μέλη της ανώτερης κοινωνίας του 1ου αι. μ.Χ. Η Λωρίδα της Γάζας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα γιατί στο παρελθόν ήταν σημαντικός εμπορικός κόμβος, από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων και των Φιλισταίων μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τις Σταυροφορίες.

Κτερίσματα

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, δυστυχώς, κάτοικοι της περιοχής προσεγγίζουν το σημείο της ανασκαφής και αφαιρούν κτερίσματα, όπως επιγραφικές πλάκες αλλά και ολόκληρα μαρμάρινα καλύμματα τάφων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα σε κοινή θέα επί μία εβδομάδα πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT