Μπλίνκεν από Μόναχο: Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία

Μπλίνκεν από Μόναχο: Η Ρωσία αναζητά πρόσχημα για να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία

Μιλώντας σήμερα από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε αυτό που είχε πει μια ημέρα νωρίτερα και από τη Νέα Υόρκη: ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να στήσει ένα πρόσχημα ως δικαιολογία για να μπορέσει να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας σήμερα από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε αυτό που είχε πει μια ημέρα νωρίτερα και από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη: ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να στήσει ένα πρόσχημα ως δικαιολογία για να μπορέσει να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.  

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην πρόσφατη αναζωπύρωση των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία, μίλησε για «ένα σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους προκειμένου να δικαιολογήσουν μια επίθεση.

Τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο… που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή μιας νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την ομιλία του από το Μόναχο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε έχοντας στο πλευρό του την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο ίδιος, κατά την τοποθέτησή του, απέρριψε μάλιστα ως αναληθείς τις ρωσικές δηλώσεις περί απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα «βλέπουμε πρόσθετες (σ.σ. ρωσικές) δυνάμεις να πηγαίνουν στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος σε επιθετικές ενέργειες».  

Σημειώνεται πως ο Μπλίνκεν αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα από την πλευρά του κατηγόρησε την Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ… Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT