Όλαφ Σολτς στην «Κ»: Δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Όλαφ Σολτς στην «Κ»: Δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Το γεγονός ότι δεν τίθεται στο ορατό μέλλον ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε χθες, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το γεγονός ότι δεν τίθεται στο ορατό μέλλον ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε χθες, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ενωσης, ο κ. Σολτς ρωτήθηκε από την «Κ» αν θεωρεί ότι κάποια δήλωση περί ουδετερότητας της Ουκρανίας όσον αφορά τον αμυντικό της προσανατολισμό θα κατεύναζε τον Ρώσο πρόεδρο ή αν οι επιδιώξεις του είναι πιο μαξιμαλιστικές.

Πολιτική ανοικτών θυρών

Απαντώντας στα αγγλικά, ο κ. Σολτς είπε: Είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε πότε με την άποψη ότι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια η πραγματικότητα της Συμμαχίας μας. Το μοναδικό άλλο γεγονός είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες, μήνες ή χρόνια. Αρα αυτός δεν είναι ένας καλός λόγος για όλη αυτήν την κλιμάκωση».

«Βρισκόμαστε πλέον σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι μία στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα επιφέρει «σφοδρές» συνέπειες. Παράλληλα όμως, ανέφερε ότι «εργαζόμαστε πολύ σκληρά» ώστε να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύρραξη μέσω του διαλόγου με τη Μόσχα.

Ο Ολαφ Σολτς ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από το, φλέγον για τη Ρωσία, ζήτημα απαντώντας σε ερώτηση της «Κ».

Εξαγωγές οπλισμού

Ο κ. Σολτς, απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική της χώρας του να απαγορεύει τις εξαγωγές οπλισμού στην Ουκρανία, είπε ότι θα ήταν «λάθος στιγμή» και «δεν βλέπει τον λόγο» να αλλάξει αυτή η πολιτική. Εστίασε, αντ’ αυτού, στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι «η μεγαλύτερη πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία», το επίπεδο της οποίας, όπως είπε, δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο. Ο καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει ενισχύσει τη συνδρομή της στην Ενισχυμένη Προκεχωρημένη Παρουσία (EFP) του ΝΑΤΟ και συμμετέχει στις περιπολίες από αέρος στη Βαλτική και στη Ρουμανία.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Ε.Ε. που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης τη Δευτέρα, εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία του για την αυξημένη βία στην περιοχή του Ντονμπάς (υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών) και για το αφήγημα που τη συνοδεύει από ρωσικής πλευράς (π.χ. με τις αναφορές του Πούτιν για «γενοκτονία» εις βάρος των αυτονομιστών). «Πηγαίνουμε πλέον πέρα από την παραπληροφόρηση στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «βιώνουμε μία οξεία περίοδο» μιας εκστρατείας εκ μέρους της Μόσχας με σκοπό να υπονομεύσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, «η οποία διεξάγεται από το 2014». Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής, πρόσθεσε, θα αποφασιστούν «πολύ γρήγορα», θα είναι «θέμα ημερών, όχι εβδομάδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή