Ουκρανικό: Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ

Ουκρανικό: Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, με εκρήξεις και εκκενώσεις περιοχών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, υπέγραψαν διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση, εν μέσω έντασης και συνεχών αλληλοκατηγοριών για νέα κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάντσκ Λεονίντ Πάσετσνικ ανακοίνωσε επιστράτευση και απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή.

Παράλληλα, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Ουκρανικό: Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ-1

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, κήρυξε και αυτός «γενική κινητοποίηση», εν μέσω των ανησυχιών περί ρωσικής εισβολής.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανέφεραν ακόμη σήμερα πως βολές του πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας, ενώ βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά.

Η ηλεκτροδότηση σε μέρος της περιοχής επίσης διακόπηκε.

Κίεβο: Ενας νεκρός Ουκρανός στρατιώτης

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.

Στο «κόκκινο» η ένταση

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχει επιδεινωθεί ραγδαία από την Πέμπτη το πρωί, με σφοδρά πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων. Οι αρχές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν πως απομακρύνουν τους αμάχους.

Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί και άλλες 66 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ουκρανικό: Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ-2

Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε μέσω Facebook ότι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον 20 και πλέον οικισμών, ακόμη και με βαρύ πυροβολικό, κάτι απαγορευμένο δυνάμει των συμφωνιών του Μινσκ.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι κατέγραψαν 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη. Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.

Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ουκρανικό: Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ-3

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή