Μπάιντεν – Πούτιν: Το χρονικό των μεταξύ τους εντάσεων

Μπάιντεν – Πούτιν: Το χρονικό των μεταξύ τους εντάσεων

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν περάσει τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2021 οπότε ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ και έπειτα, ανταλλάσσοντας αιχμές και κατηγορίες.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν Ιανουάριος του 2021, πριν από περίπου 13 μήνες, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, διαμηνύοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν ως αξιόπιστος πόλος στη διεθνή σκηνή. Έκτοτε ωστόσο, τα «επεισόδια» στον άξονα ΗΠΑ – Ρωσίας θα πολλαπλασιάζονταν.    

  • 26 Ιανουαρίου 2021

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία, έπειτα από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν

  • 03 Φεβρουαρίου 2021

ΗΠΑ και Ρωσία προχωρούν σε ανανέωση της νέας συνθήκης START για άλλα πέντε χρόνια

  • 17 Μαρτίου 2021

Στο πλαίσιο συνέντευξής του, ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζεται να συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «δολοφόνου»

Μάρτιος – Απρίλιος 2021

Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες περί ρωσικής εισβολής.

  • 15 Απριλίου 2021

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, με την κατηγορία της απόπειρας ανάμειξης στην αμερικανική εκλογική διαδικασία των προεδρικών του 2020 αλλά και για την υπόθεση χάκινγκ που έχει μείνει γνωστή ως SolarWinds από το λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι χάκερ για «μπουν» στα δίκτυα υπουργείων, εταιρειών, οργανισμών, φορέων στις ΗΠΑ.  

  • 06 Μαΐου 2021

Ο αμερικανικός αγωγός πετρελαίου Colonial Pipeline σταματά να λειτουργεί έπειτα από επίθεση χάκινγκ (τύπου ransomware, με τους χάκερ να ζητούν «λύτρα» προκειμένου να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του αγωγού). Αργότερα, θα υποστηριχθεί ότι η επίθεση προήλθε από τη Ρωσία.

  • 24 Μαΐου 2021

Δύση και Ρωσία «συγκρούονται» για την «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» όπως χαρακτηρίστηκε η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης FR 4978 της Ryanair στο Μινσκ από τις Αρχές της (υποστηριζόμενης από τη Ρωσία) Λευκορωσίας και η σύλληψη εκεί του αντικαθεστωτικού Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

  • 16 Ιουνίου 2021

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντώνται στη Γενεύη.

  • 21 Ιουλίου 2021

Οι κυβερνήσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας καταλήγουν σε συμφωνία, που δίνει το πράσινο ώστε να προχωρήσει μπροστά ο ρωσογερμανικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021

Η Ρωσία ξεκινά να συγκεντρώνει εκ νέου στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον από την πλευρά της να προειδοποιεί ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε σκληρές οικονομικές κυρώσεις.

  • 01 Δεκεμβρίου 2021

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από τη Δύση νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα ανέκοπταν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

  • 07 Δεκεμβρίου 2021

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνούν να προχωρήσουν σε συνομιλίες για την Ουκρανία και τα θέματα ασφαλείας της Ανατολικής Ευρώπης.  

  • 30 Δεκεμβρίου 2021

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν τηλεφωνική συνομιλία.

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2022

Η χρονιά ξεκινά μέσα σε συνθήκες έντασης, εν μέσω σεναρίων επικείμενης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής αλλά και αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών, καθώς πλήθος ηγετών επισκέπτεται το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν επαφές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στις 21 Φεβρουαρίου, με διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνωρίζει ως «ανεξάρτητες» τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.  

Με πληροφορίες από Eurasia Group

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή